Ελλάδα Πολιτική Οικονομία Στήλες Κόσμος Media Περιβάλλον Αθλητικά
 
 
     
Ράγισε ο γυάλινος κόσμος του Βωβού  
  ΠΟΝΤΙΚΙ » 6Μέρες  
29 Νεμβρίου 2012
της Ελένης Μπότα

Aποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Το όνομα του Μπάμπη Bωβού τη δεκαετία του ’80 συνδέθηκε με την κατασκευή των γυάλινων κτιρίων στο Μαρούσι -μια ιδέα την οποία αντέγραψε από την Αμερική και μετέφερε στην Ελλάδα– προκαλώντας τότε σωρεία αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής. Ο ίδιος φρόντισε να περάσει από την ανωνυμία στη διασημότητα κοσμώντας με τεράστιες πινακίδες τα κτίριά του με το «ονοματεπώνυμο» του, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό με τη «Βωβούπολή» του, την οποία δημιούργησε σταδιακά στις όχθες της Κηφισίας κατά το διάστημα 1980-1990, χάρη κυρίως στη στενή σχέση που είχε με τον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκο, για τα οποία πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί. Αλλωστε, σημαντικό ρόλο στη 40χρονη πορεία της εταιρείας έπαιξαν οι ισχυρές διασυνδέσεις του επιχειρηματία με γνωστά ονόματα της πολιτικής, που τον βοήθησαν να μετατρέψει την ανερχόμενη κατασκευαστική του εταιρεία σε αυτοκρατορία.
 
Ο 79χρονος σήμερα Μπάμπης Βωβός είναι το όγδοο παιδί μας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει αγροφύλακα, όμως εκείνος αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 να σπουδάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για πρώτη φορά εργάστηκε στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίστηκε με δύο Μυκονιάτες στον τομέα της πώλησης ακινήτων. Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει το δικό του άνοιγμα στον χώρο. Το 1974 ίδρυσε την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική Α.Ε.», η οποία τον Αύγουστο του 1999 μετονομάσθηκε σε «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική Α.Ε.».
Εκείνη την εποχή όλα τα εμπορικά κέντρα, οι γραφειακοί χώροι και οι διοικητικές υπηρεσίες συγκεντρώνονταν στην Αθήνα. Ο Μπάμπης Βωβός σε διάφορα ταξίδια του στην Αμερική εντυπωσιάστηκε από τα γυάλινα (κακόγουστα για πολλούς) κτίρια και αποφάσισε να «μεταφέρει» τα σχέδια αυτά και στην Ελλάδα. Η φιλική του σχέση με τον τότε δήμαρχο του Αμαρουσίου Π. Τζανίκο αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για την υλοποίηση του οράματός του. Εκτοτε η Λ. Κηφισίας γέμισε με τεράστια γυάλινα κτίρια, που εξόργιζαν τους πάντες όχι τόσο λόγω της έλλειψης κλίμακας και αισθητικής σε σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα, όσο λόγω του ότι ως κτίρια δεν ήταν προσαρμοσμένα στο μικροκλίμα της Αττικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια θερμοκήπια εντός των κτιρίων, που τα καθιστούσαν ιδιαίτερα ενεργοβόρα, προπάντων κατά τους θερινούς μήνες. Ομως και η αντανάκλαση του φωτός στην περιοχή δημιουργούσε προβλήματα, με αποτέλεσμα να διαδέχονται η μια την άλλη οι καταγγελίες, αλλά και οι διαμαρτυρίες δεκάδων οργανώσεων, οικολογικών κινήσεων και τοπικών φορέων.
 
Στο στόχαστρο της κριτικής όμως βρέθηκε και εξαιτίας μιας σειράς από υποθέσεις, όπως του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, του εργοστασίου ΗΒΗ στο Μαρούσι, του κτιρίου στο ρέμα της Σαπφούς και των εξοχικών κατοικιών στο Λαύριο. Ολες οι παραπάνω, όπως και η πιο πρόσφατη περίπτωση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, τον έχουν φέρει συχνά στη δίνη του κυκλώνα.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του κτήματος Θων, που το 1979 είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Την απόφαση δεν ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο χώρος δεν κατοχυρώθηκε ως κοινόχρηστος. Οι προσπάθειες των τοπικών φορέων δεν ευοδώθηκαν. Η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού δημιούργησε δίπλα ένα οκταώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με παρακείμενο υπόγειο χώρο στάθμευσης, τα οποία κρίθηκαν αυθαίρετα από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2004. Ωστόσο, η Πολεοδομία νομιμοποίησε το οκταώροφο κτίριο.
Η εταιρεία τα επόμενα χρόνια βρέθηκε στο απόγειο της δόξας της, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει εκτάσεις-φιλέτα και να χτίσει πολλές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων.
Η αντίστροφη πορεία άρχισε το 2010, με την ανάληψη του έργου της Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού, λόγω της κρίσης του real estate που ξεκινούσε τότε.
Η εταιρεία πήρε δάνεια από τράπεζες για την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Την ίδια στιγμή άρχισε να χάνει μισθωτές από τα κτίριά της, ενώ πολλοί απαίτησαν και μείωση των μισθωμάτων τους. Ακολούθησε η απόφαση του ΣτΕ για πάγωμα του έργου, και τα πρώτα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να γίνονται ορατά. Οι υψηλές υποχρεώσεις, η ενεχυρίαση των ακινήτων του Ομίλου, οι καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα των εργαζομένων άρχισαν πλέον να πνίγουν την εταιρεία. Οσον αφορά ειδικά τους εργαζόμενους, όταν η διοίκηση διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της, τους ζήτησε να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά, με στόχο να καταβληθούν μισθοί και δεδουλευμένα σε 18 δόσεις, αλλά δεν μπόρεσε να είναι συνεπής. Σήμερα στον όμιλο έχουν απομείνει 30 υπάλληλοι, ενώ έως τις αρχές του καλοκαιριού είχαν αποχωρήσει 224 με κόστος 5,5 εκατ. ευρώ, ποσό που χρηματοδοτήθηκε από την Alpha Bank και την Πειραιώς. Ταυτόχρονα σημαντικής αξίας ακίνητα της ΜΒΔΤ πέρασαν στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών, λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Ενα από αυτά λέγεται ότι είναι και το εμπορικό κέντρο στο Δέλτα Φαλήρου.
 
 
 
© www.topontiki.gr
Σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει η Κυβέρνηση
Το Ποντίκι Web
Για παταγώδη αποτυχία, για σημάδια κατάρρευσης της κυβέρνησης, για απονομιμοποιημένη Βουλή και για την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής εκλογών, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σχόλιό του, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των Σαμαρά, Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
ΕΛΛΑΔΑ
Επιχείρηση αντιτρομοκρατικής: «Γιάφκα» στο Κολωνάκι, συλλήψεις και προσαγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Το Ποντίκι Web
Μια «γιάφκα» με όπλα στο Κολωνάκι, τρεις συλλήψεις, τέσσερις προσαγωγές και έφοδοι σε διαμερίσματα είναι το αποτέλεσμα μεγάλης επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΕΛΛΑΔΑ
24ωρη απεργία στα νοσοκομεία- Τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων
Μίλτος Σακελλάρης
Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Στις 12 η ώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαρδούβελης: «Οι σχέσεις με τον Λαζαρίδη είναι οι καλύτερες»
Το Ποντίκι Web
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν πολύ καλά μέχρι στιγμής, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.  
 
 
ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ
29 Νεμβρίου 2012
 
Από 13 Απριλίου και κάθε Σάββατο η εφημερίδα «6μέρες» με 3 προσφορές. Ανανεωμένη αποκαλυπτική ανεξάρτητη
 
 
 
Μαθήματα οικονομίας στον Στουρνάρα από έναν μαθητή
«Κάνετε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γράφει το βιβλίο της Οικονομικής Θεωρίας, για την περίπτωση που η οικονομία μιας χώρας βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη. Αν ερωτηθώ στις Πανελλήνιες, τι να απαντήσω;»
 
 
Η πολιτική του μνημονίου είναι χιτλερική
Ο 17χρονος μαθητής Αλέξανδρος Κοκολάκης, μαθητής της Γ'Λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων είναι ο "μικρός" που έβαλε τα γυαλιά στο οικονομικό επιτελείο με την επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 
 
Ντόμινο λαθών

Το δεκαπενθήμερο που μας πέρασε και όσα διαδραματίστηκαν από την ημέρα που ο Σαμαράς ανέβηκε στην ΔΕΘ μέχρι την χθεσινοβραδινή απειλή του πρωθυπουργού, ότι αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, δείχνουν ότι το σύστημα δεν έχει ψυχραιμία, στρατηγική και σχέδιο.
 
 
 
© Copyright το Ποντίκι | All rights reserved