Θα πληρώνουμε χρυσάφι το... σαράβαλο
Νέα αρπαχτή με πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας - φωτιά οργανώνει η κυβέρνηση για παλιά και νέα αυτοκίνητα για το 2011. Τα νέα τέλη για το 2011 θα είναι δύο ταχυτήτων και θα υπολογίζονται βάσει της 1ης άδειας κυκλοφορίας, του κυβισμού αλλά και των εκπομπών ρύπων.
Οι ειδικοί των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών έβαλαν κάτω ημερομηνίες ταξινόμησης, κυβικά, εκπομπές ρύπων και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να υπολογίζονται με κύριο γνώμονα την ημερομηνία που έχει ταξινομηθεί το αυτοκίνητο.
Έτσι, για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από το 2011 και μετά, τα τέλη θα αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων που αυτά θα παράγουν. Με αυτό το καθεστώς θα φορολογούνται με ευνοϊκότερους όρους ή ακόμη και θα απαλλάσσονται όσα οχήματα εκπέμπουν κάτω από 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, ασχέτως αν το όχημα είναι υβριδικής τεχνολογίας, αφού οι ρύποι εξαρτώνται από πολλούς άλλους παράγοντες. Για όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη, θα ισχύσει το σύστημα του 2008 (προ Σουφλιά) προσαυξημένο κατά 7% ώς 20%.
Ειδικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 στα Ι.Χ. με 1η άδεια κυκλοφορίας έως τις 31.12.2010 θα υπολογίζονται βάσει του κυβισμού του κινητήρα ενώ όσα Ι.Χ. ταξινομηθούν μετά την 1.1.2011 τα τέλη θα υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων του κινητήρα. Όσον αφορά τις χρεώσεις στην πρώτη κατηγορία, που αφορά τα οχήματα που ήδη κυκλοφορούν, ως βάση θα ληφθούν τα τέλη του 2009 τα οποία κυμαίνονταν από 18 έως και 580 ευρώ, αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 15% και θα διαμορφωθούν από 21 έως και 667 ευρώ.
Η τεράστια αδικία που πραγματοποιήθηκε πέρσι εις βάρος των κατόχων οχημάτων, άλλωστε, οδήγησε σε ακινησία χιλιάδες Ι.Χ. καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να καταβάλουν το υπέρογκο κόστος των τελών, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναγγείλει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για το 2011.
Έτσι πλέον για τους ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. με μεγάλους κινητήρες καταργείται η έκτακτη εισφορά που κατέβαλαν για τα τέλη του 2010 όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. και η οποία κυμαινόταν από 150 έως 650 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό.
Στη δεύτερη κατηγορία, όπου και ανήκουν τα Ι.Χ. με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά την 1.1.2011, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται βάσει των εκπομπών ρύπων του κινητήρα και θα κυμαίνεται από 0,50 έως 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο ρύπων που εκπέμπει ο κάθε κινητήρας...
Εισπρακτικός μηχανισμός
Τα τέλη για Ι.Χ. με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν από τις 31.12.2011 εξετάζεται να υπολογίζονται με βάση εκείνα του 2009 τα οποία κυμαίνονταν από 18 έως και 580 ευρώ προσαυξημένα όμως κατά 15%. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα εισπράξει περίπου 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα αφορούν την αύξηση του 15% που θα επιβληθεί σε όλες τις κατηγορίες.
Τα τέλη του 2011, δηλαδή, αυξάνονται κατά 2,7 ευρώ στην κατηγορία οχημάτων με κινητήρες έως 300 κ.εκ., 6,9 ευρώ για κινητήρες έως 785 κ.εκ., 16,8 ευρώ για κινητήρες έως 1.357 κ.εκ., 30,3 ευρώ στα Ι.Χ. με κινητήρες έως 1.928 κ.εκ., 66,9 ευρώ στα μοντέλα με κινητήρες έως 2.357 κ.εκ. και 87 ευρώ στα πολυτελή Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 2.358 κ.εκ.
Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας σε όσα Ι.Χ. ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, τα οποία θα υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων των κινητήρων με κλιμακωτή χρέωση.
Ειδικότερα, για αυτοκίνητα με κινητήρες που εκπέμπουν έως 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο η χρέωση θα είναι 0,50 λεπτά του ευρώ ανά γραμμάριο που εκπέμπει κάποιο αυτοκίνητο.
Για οχήματα με κινητήρες που εκπέμπουν από 101 έως και 150 γρ. ανά χλμ. η χρέωση θα είναι 1 ευρώ ανά γραμμάριο. Αμέσως μετά τοποθετούνται τα Ι.Χ. με κινητήρες που εκπέμπουν από 151 έως και 200 γρ. CO2 ανά χλμ. με χρέωση 1,5 ευρώ ανά γραμμάριο.
Όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν από 201 έως και 250 γρ. CO2 ανά χλμ. θα καταβάλλουν 2 ευρώ και, τέλος, τα Ι.Χ. με κινητήρες που εκπέμπουν πάνω από 250 γρ. CO2 ανά χλμ. θα πληρώνουν 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο!
Όπως είναι προφανές, τα «καθαρά» αυτοκίνητα που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους είναι αρκετά ευνοημένα καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλλουν πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που θα πλήρωναν με το παλιό σύστημα.
Επαναφορά απόσυρσης
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο στήριξης μιας πολύ μεγάλης αγοράς που αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, εξετάζει την άμεση επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης. Ωστόσο τα οικονομικά κίνητρα της νέας απόσυρσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα κυμαίνονται έως 600 ευρώ – υπάρχει και εισήγηση για 1.000 ευρώ – και θα αφορά μόνο την αντικατάσταση με κάποιο καινούργιο το οποίο θα έχει χαμηλές εκπομπές ρύπων.
Κυβισμός Τέλη 2008 Τέλη 2011
έως 300 cc 15 ευρώ 18 ευρώ
301-785 cc 38 ευρώ 40 ευρώ
786-1.357 cc 93 ευρώ 100 ευρώ
1.358-1.928 cc 168 ευρώ 180 ευρώ
1.929-2.357 cc 372 ευρώ 400 ευρώ
2.358 cc και άνω 483 ευρώ 550 ευρώ


ΓΡΑΨΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΑ