search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:32
MENU CLOSE

Τελικά, πόσο είναι ο κατώτατος μισθός;

03.05.2013 21:00

Καταταγείτε, μας έλεγαν, καταταγείτε.Θα περάσετε «ωραία στον ρωμαϊκό στρατό». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των λε­γεωνάριων του Καίσαρα όταν άρχιζαν οι μπούφλες από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στο διάσημο γαλλικό κόμικ. «Δεσμεύομαι για τον κατώτατο μισθό» είχε πει πριν από λίγο καιρό ο πρωθυ­πουργός σε συνέντευξή του στη «Real News»…

Καταταγείτε, μας έλεγαν, καταταγείτε.Θα περάσετε «ωραία στον ρωμαϊκό στρατό». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των λε­γεωνάριων του Καίσαρα όταν άρχιζαν οι μπούφλες από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στο διάσημο γαλλικό κόμικ. «Δεσμεύομαι για τον κατώτατο μισθό» είχε πει πριν από λίγο καιρό ο πρωθυ­πουργός σε συνέντευξή του στη «Real News» δίνοντας πρόσκαιρη ανακούφιση στους σύγχρονους λεγεωνάριους που έχουν αναλάβει το κουπί της γα­λέρας με προορισμό το φως στην άκρη του τούνελ.
 
Ο «νέος» νέος κατώτατος μισθός, που έφτασε μαζί με το πολυνομοσχέδιο την Κυριακή των Βαΐων, δεν ήταν απλώς μια νέα εργασιακή μπούφλα. Ο κατώτατος μισθός φαίνεται ότι είναι απαίτηση της «αγοράς» και ότι στην ουσία το κράτος έχει χάσει την μπάλα. Όσο το εργασιακό τοπίο είναι πιο άνυδρο και από την έρημο Σαχάρα τόσο η μικρότερη δυνα­τή πληρωμή θα είναι μικρότερη και από το μοβ χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.
 
Κάποτε ήταν μέγα θέμα συζήτησης η «γενιά των 700 ευρώ». Έστω και αν η πραγματική αμοιβή αυτής της γενιάς κυμαινόταν ακόμη παρακάτω. Εν έτει 2013 θεωρείται είδηση το να βρεθεί μια θέση για αυτά τα χρήματα. Άλλωστε ο Πέτρος Δούκας, κάποιους μήνες πριν, είχε… «προβλέψει» το μέλλον: σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην προσωπι­κή του ιστοσελίδα με τίτλο «90+ Προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal II», κατέβασε την πρόταση για πρόγραμ­μα εθελοντικής εργασίας, δωρεάν (για τους εργοδότες).
 
Χαράς ευαγγέλια
 
«Η ανεργία των νέων είναι καταθλι­πτική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» έγραφε ο πρώην υφυπουργός Οικονο­μικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, και γι’ αυτό πρότεινε όλοι οι άνερ­γοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η πολιτεία, η Τοπική Αυ­τοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας.
Διόλου άσχημα, λοιπόν, που η εθελο­ντική εργασία, την οποία οραματίστηκε ο Δούκας, τελικά δεν θα είναι… εντε­λώς εθελοντική: έως και 19,6 ευρώ την ημέρα θα παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το πολυνομοσχέδιο, όσοι άνεργοι απα­σχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαράς ευ­αγγέλια στις ουρές του ΟΑΕΔ… Ειδικά αν υπολογίσει κανείς, με τις τρέχουσες τιμές, ότι
 
♦  για δυο εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς,
για ένα λίτρο γάλα,
για μισό κιλό ψωμί,
για ένα κοτόπουλο,
για ένα κιλό πατάτες
και κατιτίς στην άκρη για πάγιους λο­γαριασμούς, που δεν θα πρέπει όμως να ξεπερνούν τα 130 ευρώ τον μήνα, το ημερομίσθιο που χρειάζεται κα­νείς φτάνει τα 19 ευρώ! Το να έχεις 60 ολόκληρα λεπτά για προσωπικά έξοδα την ημέρα δεν είναι και άσχημα για… λεγεωνάριος.
 
Πάντως, υπάρχουν και άλλες κατηγο­ρίες εργαζομένων, που δεν έχουν καν τον τιμητικό βαθμό του λεγεωνάριου.

* Επιχειρηματίας που έχει ρίζες στον χώρο του αθλητισμού προσπαθεί εδώ και καιρό να μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αν τα καταφέρει, η πρότασή του προς τους εργαζομένους είναι να δηλώ­σουν άνεργοι και να παίρνουν 300-400 ευρώ τον μήνα για εξάωρο και πενθή­μερο και… μισό ένσημο του ΙΚΑ.
* Σε μεγάλη αλυσίδα σούπερμάρκετ, με 43 καταστήματα εντός Αττικής, πέρ­σι μετά το Πάσχα πήγαν στους εργαζο­μένους νέες συμβάσεις, με καινούργιες μειώσεις μισθών που φτάνουν συνολι­κά το 33%, διότι «το κάνουν και άλλες επιχειρήσεις και έτσι λέει ο νόμος».
Για εύκολους λύτες το σταυρόλεξο σε μεγάλο όμιλο: Αν από τα 400 ευρώ τον μήνα αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές εισφορές που δίνεις για τον ΟΑΕΕ κάθε δίμηνο, πόσα μένουν;
* Σε μια από τις τουριστικές αγορές που φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα πάει καλά, στην Κέρκυρα, υπήρχαν αγγελίες που ζητούσαν νέους 18 έως 23 ετών, ώστε ο μισθός τους να μην ξε­περνά τα 410 ευρώ καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες θα «φάνε» τη θέ­ση πολλών μαθητευόμενων από Ρουμα­νία, Τσεχία και Πολωνία που κάλυπταν τις θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.
 
Παπούτσι από τον τόπο τους θα ψω­νίσουν, γενικά, πολλοί ξενοδόχοι, αφού το εγχώριο «προϊόν» θα κοστίσει πιο φθηνά, μια και δεν θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς και διαμο­νής. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα αυτού που έχει χαρακτη­ριστεί ως «εργασιακός μεσαίωνας»… Οπότε το ερώτημα είναι ένα: Ποιος εί­ναι τελικά ο κατώτατος μισθός;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15