search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:44
MENU CLOSE

Ο φρικτός θάνατος των άλμπατρος

08.04.2013 21:00
Ο φρικτός θάνατος των άλμπατρος - Media

Το Midway είναι ένα µικρό νησάκι, µια ατόλη που βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό, σε απόσταση άνω των 2.000 µιλίων από την πιο κοντινή ήπειρο. Η φύση είναι παρθένα, αφού οι µοναδικοί κάτοικοι της απάτητης ατόλης είναι ένα είδος άλµπατρος.

Το Midway είναι ένα µικρό νησάκι, µια ατόλη που βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό, σε απόσταση άνω των 2.000 µιλίων από την πιο κοντινή ήπειρο. Η φύση είναι παρθένα, αφού οι µοναδικοί κάτοικοι της απάτητης ατόλης είναι ένα είδος άλµπατρος.
Και όµως, το Midway αποτελεί τον καθρέφτη του πλανήτη, αφού αντανακλά µε τον πιο απτό και τραγικό τρόπο τα αποτελέσµατα της καταστροφικής συµπεριφοράς όλων µας που χωρίς δεύτερη σκέψη έχουµε µετατρέψει τους ωκεανούς στον µεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Γης. Και αποτελεί τον καθρέφτη των καταστροφικών µας επιλογών, αφού εκεί στο παρθένο τοπίο τα άλµπατρος πεθαίνουν από τα πλαστικά σκουπίδια µας, από ένα πλαστικό µπουκάλι που κάποιος άφησε σε µια παραλία για να ξεκινήσει το φονικό ταξίδι του στους ωκεανούς. Το οµώνυµο ντοκιµαντέρ του Chris Jorda n, που αναµένεται να κάνει πρεµιέρα στα τέλη του 2013, λειτουργεί ως γροθιά στο στοµάχι, αφού αποτυπώνει µε τον πιο σοκαριστικό τρόπο το µέγεθος της καταστροφής.
Το τρέιλερ του ντοκιµαντέρ που δόθηκε στη δηµοσιότητα δεν αφήνει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Ο Chris Jordan κατέγραψε µε την κάµερά του νεκρά άλµπατρος, µε το στοµάχι τους γεµάτο από κάθε είδους πλαστικό. Κατέγραψεδεκάδες χιλιάδες νεογέννητα άλµπατρος νεκρά, µε τα σώµατά τους γεµάτα από πλαστικά καπάκια µπουκαλιών, πλαστικά παιχνίδια, ακόµα και πλαστικούς αναπτήρες που έχουν γίνει αναπόσπαστο κοµµάτι των ωκεανών και που τα απροστάτευτα πουλιά καταπίνουν στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή. Όπως ο Chris Jordan λέει, ο ίδιος και το συνεργείο του έγιναν µάρτυρες του οδυνηρού κύκλου ζωής και θανάτου αυτών των πουλιών και ο θεατής θα βιώσει την απόλυτη αντίθεση, την εκπληκτική οµορφιά και τη φρίκη. Το θαύµα της γέννησης και τον βασανιστικό θάνατο από την καταστροφή που ο άνθρωπος προκαλεί.

Η χωµατερή του Ειρηνικού
Στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, ανάµεσα στην Ιαπωνία και τη Χαβάη, βρίσκεται η µεγαλύτερη θαλάσσια χωµατερή του κόσµου. Εξαιτίας των θαλασσίων ρευµάτων που κινούνται κυκλικά µε τη φόρα του ρολογιού, συσσωρεύεται εκεί ο µεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών που ρίχνονται στις θάλασσες παγκοσµίως και αποτελούνται σε ποσοστό 90% από πλαστικά αντικείµενα.
Πριν από µερικά χρόνια, επιστήµονες του UNEP, του Περιβαλλοντικού Προγράµµατος του ΟΗΕ, σε έρευνά τους υπολόγισαν ότι σε κάθε τετραγωνικό µίλι αυτής τηςθαλάσσιας χωματερής επιπλέουν περίπου 46.000 κομμάτια πλαστικών αντικειμένων. Αυτά τα υπολείμματα σκουπιδιών, που εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους βρίσκονται ακόμη και κάτω από την επιφάνεια του νερού, δεν αποτελούν μόνο δυνητικό κίνδυνο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, αλλά κυρίως για τα θαλασσοπούλια και όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Η χωματερή, μια πλωτή μάζα από σκουπίδια με μέγεθος δυο φορές αυτό της πολιτείας του Τέξας, εντοπίστηκε στον Ειρηνικό το 1995. Οι επιστήμονες την ονόμασαν The Great Pacific Garbage Patch και υπολόγισαν ότι ζυγίζει πάνω από 3,5 εκατομμύρια τόνους!
Οι επιπτώσεις, ειδικά στην ατόλη Midway, εκτιμήθηκαν από επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Βόρειας Καρολίνας, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά άλμπατρος που βρίσκουν εκεί καταφύγιο έχουν καταβροχθίσει ποσότητα πλαστικού. Περαιτέρω έρευνες απέδειξαν ότι μέχρι και το 50% του στομαχικού περιεχομένου των άλμπατρος, ενήλικων και νεοσσών, είναι πλαστικά κομμάτια που βρίσκουν οι γονείς να επιπλέουν στη θάλασσα, νομίζοντας ότι είναι τροφή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 1/3 των νεοσσών που γεννιούνται κάθε χρόνο στα νησιά δεν καταφέρνει ναεπιβιώσει επειδή οι γονείς, χωρίς να το γνωρίζουν, τα ταΐζουν με κομμάτια πλαστικού. Πολλοί νεοσσοί δεν αποκτούν ποτέ αρκετές δυνάμεις για να μπορέσουν να πετάξουν και να αναζητήσουν τροφή, επειδή το στομάχι τους είναι γεμάτο πλαστικό.
Το αποτέλεσμα είναι φρικτός θάνατος αφού τα πουλιά οδηγούνται αργά και βασανιστικά σε ασιτία και τελικά στον αφανισμό. Τα άλμπατρος είναι ο καθρέφτης της καταστροφής, μιας ανυπολόγιστης καταστροφής αφού είναι ανυπολόγιστες οι φονικές συνέπειες στα θαλάσσια ζώα, ψάρια και θηλαστικά, ακόμα και στις μέδουσες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Σε πρόσφατη έρευνά του ο ΟΗΕ επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος με τα πλαστικά στη θάλασσα, καθώς δεν υπάρχει ούτε μια ακτή σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, που να μην έχει σοβαρό πρόβλημα από πλαστικά σκουπίδια. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί στη θάλασσα, μια πετονιά 600 χρόνια, ένα πλαστικό ποτήρι 50 χρόνια και μια λαστιχένια σόλα 50-80 χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:44