search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27
MENU CLOSE

Ο Ουρουγουανός εραστής

07.03.2013 22:00
Ο Ουρουγουανός εραστής - Media

Ο Λόρκα, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του περασμένου αιώνα, που έπεσε από τις σφαίρες του καθεστώτος του Φράνκο και του οποίου αγνοείται ο τάφος, βρίσκεται στην κεντρική αφηγηματική ιδέα του μυθιστορήματος.

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο
Μετάφραση:
Κώστας Αθανασίου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 365

Ο Λόρκα, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του περασμένου αιώνα, που έπεσε από τις σφαίρες του καθεστώτος του Φράνκο και του οποίου αγνοείται ο τάφος, βρίσκεται στην κεντρική αφηγηματική ιδέα του μυθιστορήματος. Σε μια πόλη της Ουρουγουάης, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται προκειμένου να λάβει μέρος στη συμβολική ταφή του ποιητή! Στη θέση της χαμένης σορού τοποθετούν ένα άδειο κουτί, του οποίου το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκεται κι ένας γνωστός του ποιητή, ο Ενρίκε Αμορίμ, ένας άντρας που διατηρούσε ομοφυλοφιλική σχέση με τον Λόρκα στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Με αφορμή αυτήν τη σχέση – ταμπού για την Αριστερά, ο συγγραφέας ξεκινά ένα ταυτόχρονο ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν. Η επώδυνη περιπλάνηση ξεκινά από το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες του Μεσοπολέμου και την Ισπανία του Εμφυλίου αλλά και τη μεταπολεμική Ευρώπη. Στην ιστορία εμπλέκονται κορυφαία πρόσωπα της λογοτεχνίας και της τέχνης, όπως ο Μπόρχες, ο Νερούδα, ο Αραγκόν, ο Πικάσο, ο Νταλί, ο Τσάπλιν, ο Έρενμπουργκ, ο Ραφαέλ Αλμπέρτι και ο Σαρτρ. Στο μυθιστόρημα με τα πολλά αληθινά πρόσωπα και γεγονότα, εξιστορούνται και οι σχέσεις των διάσημων προσώπων με τον κομμουνισμό και τις τραγικές διαψεύσεις των προσδοκιών που καλλιέργησε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27