search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:53
MENU CLOSE

Ελληνική ελεκτρόνικα σε διεθνή καριέρα

15.01.2013 22:00
Ελληνική ελεκτρόνικα σε διεθνή καριέρα - Media

Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να εκδώσουν στις χώρες τους έργα ηλεκτρονικής μουσικής Ελλήνων συνθετών πέραν του διάσημου Vangelis.

Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να εκδώσουν στις χώρες τους έργα ηλεκτρονικής μουσικής Ελλήνων συνθετών πέραν του διάσημου Vangelis.

Ο Ολλανδός Τάκο Ρεγιένκα είναι φανατικός συλλέκτης δίσκων και ιδιοκτήτης ενός μικρού δισκάδικου με second hand βινύλια στη συνοικία με τα «κόκκινα φώτα» του Άμστερνταμ. Πριν από ενάμιση χρόνο πέρασε έναν χειμώνα στην Αθήνα, όπου μαζί με τον φίλο του Ηλία Πίτσιο άρχισαν να εξερευνούν τα εδώ μαγαζιά, αναζητώντας σπάνιους δίσκους Ελλήνων εκπροσώπων της ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Σκοπός τους ήταν να εκδώσουν από κοινού μία συλλογή που θα τύχαινε παγκόσμιας διανομής και θα προέβαλλε την ελληνική προοδευτική μουσική παντού. Και τα κατάφεραν!
Αφού ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι της ανεύρεσης ενός αξιόλογου «ξεχασμένου» υλικού και των δικαιωμάτων με τις εταιρείες, όλοι οι δημιουργοί έδωσαν την άδειά τους και το διπλό βινύλιο σε παραγωγή και επιμέλεια του Ηλίου Πίτσιου κυκλοφόρησε αρχές του Δεκέμβρη. Ο τίτλος του τα λέει όλα: «Into the Light: A journey into the Greek Electronic Music, Classics & Rarities 1978-1991» και, σύμφωνα με τον Πίτσιο, προέκυψε από την επιθυμία του να βγουν «στο φως» και άλλοι ηλεκτρονικοί συνθέτες από τη χώρα μας, πέραν του Vangelis.
H συλλογή, λοιπόν, τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό βινυλίων – 750 για την ακρίβεια. Έχοντας, όμως, ολλανδική εταιρεία διανομής από πίσω, τη Rush Hour, αυτόν τον καιρό μπορεί να τη βρει κανείς σε δισκοπωλεία Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας! Όσο για το περιεχόμενό της, με εξαίρεση ένα κομμάτι της Λένας Πλάτωνος, της δικαίως εστεμμένης «ιέρειας της ελληνικής electronica», περιλαμβάνει άγνωστες ηχογραφήσεις καλλιτεχνών που κάποια στιγμή στην πορεία τους ασχολήθηκαν γόνιμα με το είδος: από τον Σταύρο Λογαρίδη, με το πρώτο προσωπικό του αριστουργηματικό άλμπουμ, και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, με ένα κομμάτι από το σάουντρακ της ταινίας «Ρεβάνς», μέχρι τον Μιχάλη Ρακιντζή, με ένα απόσπασμα από το σάουντρακ της καλτ ταινίας «Ισόβια», αλλά και τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο, με το εξίσου καλτ «What you gonna do» των 141 G! Ακόμη, συνθέσεις του Άκη Δαούτη, του Νίκου Γκίνη με το Σύνδρομο, του Βαγγέλη Κατσούλη και του Δημήτρη Πετσετάκη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και δύο κομμάτια του Γιώργου Θεοδωράκη, γιου του Μίκη, από το άλμπουμ «Μάργκω» του 1988, εξαίσιο δείγμα ελληνικής ambient – new age μουσικής που δυστυχώς παρέμεινε στην αφάνεια. Τη συλλογή «Into the Light» δεν θα τη βρείτε να φιγουράρει στις βιτρίνες όσων μεγάλων δισκοπωλείων επιβιώνουν σήμερα στη χώρα μας. Άλλωστε τυπώθηκε για να ικανοποιήσει ένα διεθνές κοινό που διψάει για ψαγμένη ελληνική μουσική. Παρ’ όλα αυτά περάστε από τα δισκάδικα «Kasseta Rec.» στη Σοφοκλέους και «Vinyl Microstore» στη Διδότου και μπορεί να είστε από τους τυχερούς!
Και έτσι για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι το αξιέπαινο εγχείρημα δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, απλώς ευτύχησε να είναι η πρώτη ολοκληρωμένη κατάθεση του «είδους». Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μικρές δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού να επανεκδώσουν στις χώρες τους έργα Ελλήνων συνθετών προερχόμενων κυρίως από την ηλεκτρονική μουσική. Πέρσι είχε επικοινωνήσει με τη Λένα Πλάτωνος ένας Αμερικανός διανομέας και ιδιοκτήτης δισκοπωλείου στο Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να τυπώσει σε περιορισμένο αριθμό βινυλίων το «Γκάλοπ» της. Λίγο νωρίτερα, το ίδιο είχε συμβεί με το συγκρότημα των Magic de Spell, όταν τους βρήκε δισκογραφικός παράγοντας από το Βέλγιο με σκοπό να ανατυπώσει τα πρώτα αγγλόφωνα new wave σινγκλάκια τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33