search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:51
MENU CLOSE

Λατομεία:Κάθε «δωράκι» και σκάνδαλο…

06.12.2012 22:00
oldphotosypeka1354811250.jpg

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν πάρει φόρα – κατηφόρα και άρχισαν, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες, τα «δωράκια» προς τις λατομικές επιχειρήσεις!

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν πάρει φόρα – κατηφόρα και άρχισαν, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες, τα «δωράκια» προς τις λατομικές επιχειρήσεις!
Έτσι, με δυο ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία λατομείων και εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια!
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέσα στις λατομικές περιοχές και σε απόσταση τουλάχιστον 1.000 μέτρων απαγορεύεται η επέκταση του σχεδίου πόλεως ή η δημιουργία ανεξάρτητου ρυμοτομικού σχεδίου ή η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος, με εξαίρεση εκείνα που εξυπηρετούν τη λατομική δραστηριότητα. Πρόβλεψη που εξυπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Με τη νέα ρύθμιση που εμπνεύστηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, έκρινε ότι για συγκεκριμένες περιοχές δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει αυτή η προστατευτική απόσταση!
Έτσι, εξαφανίζει την απόσταση των 1.000 μέτρων στις νησιωτικές περιοχές, με το πρόσχημα της στενότητας των χώρων (!) και στις παραμεθόριες με το πρόσχημα της αγοράς και της ανάπτυξης αφού συγκεκριμένα αναφέρεται στη ρύθμιση: «όπου υφίσταται επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης αδρανών υλικών για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την εκτέλεση δημοσίων έργων».
Το αποτέλεσμα θα είναι – εάν η ρύθμιση μείνει ως έχει – ότι τα λατομεία θα μπορούν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ακόμα και από τα σπίτια!
Το δεύτερο «δωράκι» είναι ότι την ευθύνη για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση λατομείων σε δημόσιες εκτάσεις, των οποίων η διαχείριση ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν θα την έχει πλέον ο εκλεγμένος περιφερειάρχης αλλά ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Γιατί άραγε; Τι τους χαλάει τη σούπα;
Έχει γούστο να μας πουν ότι και αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται για τη σωτηρία της πατρίδας…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45