search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:39
MENU CLOSE

Ο γιος του δάσκαλου

06.12.2012 22:00
Ο γιος του δάσκαλου - Media

Συγγραφέας που γνωρίζει τα νεοελληνικά ήθη σαν την παλάμη τού χεριού του, ο Ξανθούλης στο νέο του βιβλίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο «τραύμα». Αυτό που δεν βρίσκει γιατρειά στον χρόνο.

Γιάννης Ξανθούλης
Εκδόσεις:
Διόπτρα
Σελ.: 310
Συγγραφέας που γνωρίζει τα νεοελληνικά ήθη σαν την παλάμη τού χεριού του, ο Ξανθούλης στο νέο του βιβλίο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο «τραύμα». Αυτό που δεν βρίσκει γιατρειά στον χρόνο. Βασικό θέμα η απώλεια, το τετελεσμένο συμβάν, η αγιάτρευτη πληγή. Αυτό που περισσεύει από το δράμα του χρόνου γίνεται ασύμβατο με τα ανθρώπινα. Αντιμέτωπος με την απουσία του μεγάλου του αδελφού, ο Νικόδημος θα χάσει τη δυνατότητα μιας αναμέτρησης, θα ηττηθεί ερήμην του, θα απολέσει την ευκαιρία μιας διεξόδου και εν τέλει τη δική του ταυτότητα. Θα ζήσει τη ζωή του υπό το καθεστώς ενός αδιέξοδου μαραζιού. Ο τίτλος, διόλου τυχαίος, σηματοδοτεί το δράμα. Ο δάσκαλος πατέρας του, κυρίαρχη μορφή, μια εμβληματική καταπιεστική κοινωνική φιγούρα, μάστιγα κανονική για τις υπό μαθητεία ζωές… Το ίδιο και η κλειστή κοινωνία της επαρχίας –  στενός κορσές. Τη ζωή τού Νικόδημου θα τη σημαδέψει στα νεανικά του χρόνια η αυτοκτονία του μεγάλου του αδελφού, του πρωτότοκου, του ωραιότερου, του αυθεντικού «γιου του δασκάλου». Ο ίδιος θα απομακρυνθεί από όλη την οικογένεια – εσωτερικά και γεωγραφικά. Όχι όμως και από το άλυτο μυστήριο της αυτοκτονίας του αδελφού του. Αυτό τον κρατά πάντα μυστικά δεμένο με τον τόπο και τα πρόσωπα – γι’ αυτό και το «τυχαίο» συμβάν να λοξοδρομήσει από την πορεία του και να βρεθεί στον σκοτεινό γενέθλιο τόπο είναι πέρα για πέρα αναμενόμενο. Έστω κι αν ο «μικρός» αδελφός έχει περάσει προ πολλού τον μισό αιώνα ζωής, ο χρόνος τον κρατά σε μια βασανιστική αναμονή. Ο Ξανθούλης καταφέρνει να αναδείξει την ατομικότητα μέσα σ’ ένα τυπικό επαρχιακό μικροαστικό περιβάλλον εξελίσσοντάς την σε μεγάλη εσωτερική περιπέτεια απαιτήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:38