search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:24
MENU CLOSE

Ενέκριναν τη δόση, αλλά δεν την πήραμε!

27.11.2012 14:24
Ενέκριναν τη δόση, αλλά δεν την πήραμε! - Media

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το Eurogroup πέτυχε ένα «σλάλομ» ανάμεσα στις απόψεις των κορυφαίων τραπεζιτών, της γερμανικής κοινής γνώμης, των προεκλογικών αναγκών της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ και της αδιαλλαξίας της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
 

Χέρι βοηθείας έδωσε χθες το Eurogroup στην τρικομματική κυβέρνηση  προσπαθώντας παράλληλα να ικανοποιήσει τις γερμανικές απαιτήσεις και να παρακάμψει το κούρεμα των ομολόγων στα χέρια των κεντρικών τραπεζών που επιθυμούσε το ΔΝΤ.
 
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις δεκατεσσάρων ωρών, πέτυχαν ένα «σλάλομ» ανάμεσα στις απόψεις των κορυφαίων τραπεζιτών, της γερμανικής κοινής γνώμης, των προεκλογικών αναγκών της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ και της αδιαλλαξίας της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, πολλά σημεία παραμένουν να αποσαφηνιστούν, όπως από πού θα προέρχονται τα κεφάλαια για επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες επενδυτές.
 
Η συμφωνία από μόνης της, για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 απέχει πολύ από το να είναι ρεαλιστική.
 
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.
 
Θεωρητικά, για να πετύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα -χωρίς κούρεμα των ομολόγων στα χέρια δημόσιων επενδυτών(κεντρικές τράπεζες)- απαιτείται συνεχής σημαντική ανάπτυξη επί χρόνια.
Υπολογίζεται πως πρέπει να έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 4% για επτά χρόνια!

Επιπλέον, σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε θετικό πρόσημο πριν το 2015
 
Για το λόγο αυτό εκφράστηκαν αμέσως αντιρρήσεις στη Γερμανία, κατά πόσο δηλαδή το χρέος θα είναι βιώσιμο και δεν θα απαιτηθεί νέο κούρεμα.
 
Το Eurogroup σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τον δεσμευμένο ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό.
 
Θεωρητικά λοιπόν, και υπό την προϋπόθεση πως έως τότε, θα έχει επαναγοράσει η Ελλάδα ελληνικά ομόλογα, η πρώτη εκταμίευση θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.
 
Η Ελλάδα ωστόσο σε ελάχιστο χρόνο θα πρέπει να επαναγοράσει ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, αποφεύγοντας να αγγίξουν ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναγοράσει 62 περίπου δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Εξ αυτών 30 δις βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων Funds και τραπεζών, άλλα 30 δισ. είναι σε ελληνικούς φορείς (τα 17 εξ αυτών σε ελληνικές τράπεζες) και περίπου 2 δις. ευρώ βρίσκονται σε ιδιώτες και άλλους επενδυτές.
 
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας περιορίστηκε να δηλώσει πως η επαναγορά, το ύψος της οποίας δεν το ανακοίνωσε, θα γίνει με «νέα δάνεια από τον EFSF» και θα πρέπει σαφώς να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.
 
Το εμπόδιο που ονομάζεται «επαναγορά ελληνικών ομολόγων» γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως στο γραπτό ανακοινωθέν οι εταίροι θέτουν όρο στην Ελλάδα να αγοράσει τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου. Και αυτό δεν είναι εφικτό, αφού η τιμή τους ανεβαίνει.
 
«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς χρέους παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου, σήμερα, Τρίτη, ενώ η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την επαναγορά του χρέους.
 
Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τότε οι εταίροι θα αποφασίσουν αρχικά την εκταμίευση 10,6 δισ. για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα εκδώσουν εγγυήσεις ύψους 23,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Από το νέο έτος και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα επιπλέον 9,3 δισ. υπό τον όρο ότι η χώρα θα εκπληρώνει μια σειρά από μνημονιακά κριτήρια, όπως η υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν θεωρεί απαραίτητο όρο.
 
Θετικές πάντως ήταν οι αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει πως ελπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους «το αργότερο έως την Παρασκευή».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24