search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Εκ Πειραιώς

22.11.2012 22:00
Εκ Πειραιώς - Media

Εκ Πειραιώς τα ωραία: ένας άγριος κόσμος, ζόρικος, σκληρός, ανελέητος, πρωτογενής, ξεχωριστός και εν τέλει έντονα ανθρώπινος. 

Διονύσης Χαριτόπουλος
Εκδόσεις: Τόπος
Σελ.: 416
 
Εκ Πειραιώς τα ωραία: ένας άγριος κόσμος, ζόρικος, σκληρός, ανελέητος, πρωτογενής, ξεχωριστός και εν τέλει έντονα ανθρώπινος. Στο νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου, του συγγραφέα που μας έχει τιμήσει με τον «Αρχηγό των Ατάκτων», ο πιτσιρικάς ήρωάς του παρατηρεί στους δρόμους των Μανιάτικων τη διαφορά που έχουν τα αμερικάνικα φέρετρα, με «τα μακριά μεταλλικά χερούλια», που φτάνουν από τον πόλεμο της Κορέας από εκείνα της γειτονιάς του με «τις κίτρινες σανίδες» που κάθε τόσο γεμίζουν μ’ ένα… απρόσεκτο πτώμα, θύμα τις περισσότερες φορές ενός καυγά, μιας παρεξήγησης, μιας παραπάνω κουβέντας. Το μυθιστόρημα αυτό βασίζεται ουσιαστικά σε δυο βιογραφίες που η μια συμπληρώνει την άλλη: αυτή της πόλης του Πειραιά και κείνη του οκτάχρονου που κρατά τις λογοτεχνικές του αποστάσεις από τον συγγραφέα του, αλλά δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον συγγραφέα. Εξ απαλών ονύχων, ο πρωταγωνιστής περιπλανιέται στους δρόμους του λιμανιού, για να γευτεί από πρώτο χέρι τη συναρπαστική γοητεία του τρόμου – εκεί που οι σκοτωμένοι δεν ξαναφαίνονται ποτέ στα γύρω στενά… Το ανέπαφο από τον έξω κόσμο ήθος κρατά τη ζωή σε απόσταση από το εύκολο συναίσθημα και τον ίσιο δρόμο, στις άγριες συνοικίες του λιμανιού στη δεκαετία του ’50, με τα όνειρα που ξέφτισαν προτού ν’ ανθίσουν. Η φτωχολογιά δεν έχει φίλους· δεν συγχωρεί πριν από όλα τον εαυτό της, πόσο μάλλον τους εχθρούς της. Όλος αυτός ο απόκοσμος θίασος της λούμπεν εκδοχής της ζωής με τους αγίους της και τα δικά της θαύματα, περνά μπροστά από τα ματιά ενός παιδιού με φλέγμα ενήλικα. Ο Χαριτόπουλος στο «Εκ Πειραιώς» μας εκμυστηρεύεται εκ βαθέων την πειραιώτικη ανθρωπογεωγραφία με βιωματική αμεσότητα και λογοτεχνική γοητεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:21