search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:59
MENU CLOSE

«Μελίνα: Γεννήθηκα Ελληνίδα» – Η νέα σειρά της COSMOTE TV για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της

16.10.2020 12:01
«Μελίνα: Γεννήθηκα Ελληνίδα» - Η νέα σειρά της COSMOTE TV για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της  - Media

 

Ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη (18 Οκτωβρίου 1920), το COSMOTE HISTORY HD τιμά τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό, παρουσιάζοντας τη νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Μελίνα: Γεννήθηκα Ελληνίδα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του βραβευμένου Πάνου Αγγελόπουλου («Ένας ήρωας στη Ρώμη», «Ο Μάης του Πόντου», «Καλαβρία: Η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας»). Τα δύο επεισόδια της νέας παραγωγής της COSMOTE TV θα προβληθούν την Κυριακή 18 και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου (22.00, COSMOTE HISTORY HD). Το πρώτο επεισόδιο θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο και από το επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

Μέσα από αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Μερκούρη και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, συνεντεύξεις της ίδιας της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και συνεργατών και φίλων της, η σειρά παρουσιάζει την πορεία της εμβληματικής Ελληνίδας, από τη διεθνούς εμβέλειας καριέρα της ως ηθοποιού, μέχρι την ενασχόλησή της με την πολιτική (διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού τις περιόδους 1981-89 & 1993-94), καθώς και τη δράση της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής τους.

Το τραγούδι των τίτλων του ντοκιμαντέρ, «Μελίνας Ωδή», έχει γράψει ο συνθέτης Γιώργος Χατζής, σε στίχους του Σταμάτη Γεωργούλη. Στο ντοκιμαντέρ ακούγεται η αξέχαστη ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» («Φαίδρα»), σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς (18/10, 22.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV) ξεκινά με τη διάσημη συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη στον δημοσιογράφο Γιώργο Δουατζή (από το αρχείο της ΕΡΤ), όπου μιλά για τα παιδικά της χρόνια και την αγάπη της για την Ελλάδα. Το επεισόδιο παρουσιάζει τα πρώτα της βήματα στο σανίδι, τη σχέση που είχε με το θέατρο, αλλά και τον τρόπο που επηρέασαν την προσωπικότητά της οι ρόλοι που ερμήνευσε.

Στο επεισόδιο παίρνουν μέρος και πολλές γυναίκες ηθοποιοί, που έχουν τιμηθεί με το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη», όπως οι (με σειρά εμφάνισης): Στεφανία Γουλιώτη, Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννα Παππά, Ελένη Μαυρίδου, Λένα Δροσάκη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου, Ηρώ Μπέζου. Οι βραβευμένες ηθοποιοί μιλούν στο ντοκιμαντέρ για την εμπειρία του να λαμβάνεις την πολύτιμη καρφίτσα του θεατρικού θεσμού, αλλά και τον τρόπο που τους έχει επηρεάσει η Μελίνα Μερκούρη.

Στο επίκεντρο του δεύτερου επεισοδίου (Κυριακή 25/10, 22.00, COSMOTE HISTORY HD) βρίσκεται η διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα της Μελίνας Μερκούρη στον κινηματογράφο, που ξεκίνησε το 1955 με τη θρυλική ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, η πολιτική της πορεία, η συμβολή της στον πολιτισμό της χώρας, οι μάχες που έδωσε σε διεθνές επίπεδο για την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, αλλά και ο αγώνας της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ορόσημο στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη ήταν η γνωριμία της και η σχέση της με τον μετέπειτα σύζυγό της, Ζυλ Ντασέν, τον άντρα, που όπως η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της, αποτέλεσε την «μοιραία στροφή στην καριέρα μου, στη ζωή μου, στην ψυχή μου».

Προσωπικές ιστορίες για τη φίλη και συνεργάτη τους Μελίνα Μερκούρη μοιράζονται στο επεισόδιο η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η τηλεοπτική παραγωγός Φρόσω Ράλλη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο εφοπλιστής Νίκος Βερνίκος, ενώ μιλούν για εκείνη η συνθέτρια-τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής, καθώς και τα μέλη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη Παύλος Τσίμας και Νίκη Λαλιώτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24