search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:57
MENU CLOSE

Όταν ο Μπογδάνος ανακάλυψε και… αποκάλυψε τον Τσε

13.10.2020 15:29
Όταν ο Μπογδάνος ανακάλυψε και… αποκάλυψε τον Τσε - Media

 

«Σαν σήμερα πεθαίνει ο σαδιστής, αρχιρατσιστής, ακραία ομοφοβικός και βασανιστής ζώων (αλλά κομμουνιστής, άρα όλα καλά), Τσε. Τα εγκλήματά του εδώ. Γκρεμίστε τα είδωλα. Το pop-idol που φυλάκιζε τους ομοφυλόφιλους, χλεύαζε τους μαύρους και βασάνιζε ζώα», ανέφερε σε πρόσφατο tweet του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ανήμερα της επετείου θανάτου του Τσε Γκεβάρα στις 9 Οκτωβρίου.

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να γλιστρήσει στο δρόμο του χλευασμού και του θυμού, όμως ειδικά σ’ αυτό το κρίσιμο τάιμινγκ για την κοινωνία μας και τη χώρα μας, θαρρώ πως δεν χρειάζονται άλλες «οργισμένες φωνές» στα social media και στα ΜΜΕ. Έχουμε, άλλωστε, ήδη αρκετούς που είναι μονίμως «στα κάγκελα» ψάχνοντας αφορμή στο καθετί για… σαματά. Με τη διαφορά ότι αυτό δεν προσφέρει τίποτα και σε κανέναν.

Προτιμότερα είναι, λοιπόν, τα ιστορικά γεγονότα. Τα οποία καλό είναι να τοποθετούνται και στο ιστορικό τους πλαίσιο. Για παράδειγμα, στη Βρετανία βεβηλώθηκε πρόσφατα το άγαλμα του Τσόρτσιλ με την «κατηγορία» του… ρατσισμού, για ατάκες του από το μακρινό παρελθόν, πολύ πριν ηγηθεί στη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τσόρτσιλ που συνέτριψε τον ναζισμό, το παγκόσμιο σύμβολο του ρατσισμού, ήταν… ρατσιστής;

Ο Έλληνας βουλευτής επικαλείται ένα άρθρο του 2017 από την διεθνή έκδοση της huffpost όπου, πράγματι, η συνεργάτης αρθρογράφος από την Αργεντινή Guillermina Sutter Schneide γράφει ουσιαστικά τα ίδια πράγματα.

Ήταν… ρατσιστής;

Στην ιστορική ομιλία του στον ΟΗΕ, στις 11 Δεκεμβρίου 1964, ο Τσε έλεγε μεταξύ άλλων – κάτι που δεν χωρά αμφιβολία αφού όλα είναι καταγεγραμμένα με πρακτικά και κάμερες:

  • «Αυτοί (σ.σ. αναφερόμενος στις ΗΠΑ) που σκοτώνουν τα ίδια τους τα παιδιά και κάνουν κάθε μέρα διακρίσεις εναντίον τους λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Αυτοί που αφήνουν τους δολοφόνους μαύρων ελεύθερους, που τους προστατεύουν και τιμωρούν τους μαύρους γιατί απαιτούν τα νόμιμα δικαιώματά τους ως ελεύθερων ανθρώπων – πώς μπορούν αυτοί να θεωρούν τον εαυτό τους φύλακα της ελευθερίας;».
  • «Η στερνή ώρα της αποικιοκρατίας έχει σημάνει πια. Και εκατομμύρια κάτοικοι της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής ξεσηκώνονται αποβλέποντας σε μια καινούργια ζωή και επιβάλλουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και ανεξάρτητη ανάπτυξη των χωρών τους».

Αυτά που έλεγε το 1964 ο Τσε, τρία χρόνια πριν τη δολοφονία του, θα μπορούσαν κάλλιστα να γράφονται σήμερα στον φιλελεύθερο αμερικανικό Τύπο με τα γεγονότα του Black Lives Matter.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα σε ηλικία 37 ετών στο Κονγκό, το 1965. Μήπως το… «έφαγε» κιόλας το παιδάκι μετά την αγκαλιά;

Ήταν… ομοφοβικός;

Όσον αφορά το θέμα των ομοφυλοφίλων. Στον Τσε αποδίδεται η εξής φράση: «Οι ομοφυλόφιλοι μου φέρνουν γέλιο!… Όχι γιατί είναι αστείοι, αλλά επειδή είναι γελοίοι. Ευτυχώς ο γιος μου παίζει με ψεύτικα πιστόλια, εάν έπαιζε με κούκλες… θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω το πραγματικό μου πιστόλι». Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή εικόνων όπως αυτή:

Ωστόσο, τα ellinika hoaxes έχουν ήδη αναφέρει από το 2017 ότι πρόκειται για ΜΥΘΟ. Γράφουν σχετικά: «Παρά την μαζική ανακύκλωση αυτής της φράσης σε διάφορα blog και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν παρουσιάζεται καμία απόδειξη ότι ο Τσε είπε κάτι τέτοιο. Κάθε σελίδα ή χρήστης επιστρατεύει διαφορετικές πηγές για την εν λόγω φράση».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Η άλλη πηγή που επιστρατεύεται είναι το βιβλίο “Furia Del Discurso Humano” μια νουβέλα του Miguel Correa Mujica, στην οποία παρουσιάζεται η δίωξη που βίωσαν τα ομοφυλόφιλα άτομα στην Κούβα και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, μέσα στο βιβλίο βρίσκεται και η επίμαχη φράση του Τσε. Η νουβέλα, ως είδος βιβλίου, έχει συνήθως και πραγματικά στοιχεία μέσα, συνεπώς αφήνεται να εννοηθεί πως αυτό το απόσπασμα είναι πραγματική δήλωση του Γκεβάρα, η οποία πέρασε από στόμα σε στόμα. Ωστόσο μια νουβέλα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη ιστορική πηγή. Σε κάθε περίπτωση, δεν εντοπίσαμε τίποτα σχετικό, στο βιβλίο».

Επίσης αναφέρεται κάτι επίσης σημαντικό από τα ellinika hoaxes:

  • «Στο θέμα της δίωξης ομοφυλόφιλων από το καθεστώς της Κούβας, ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο σε συνέντευξη που έδωσε στην μεξικανική εφημερίδα La Jornada, ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για τα “στρατόπεδα εργασίας” στα οποία στέλνονταν οι ομοφυλόφιλοι Κουβανοί καθώς και άλλες κατηγορίες πολιτών (αντιρρησίες συνείδησης, Μάρτυρες του Ιεχωβά κ.α.) και τα οποία είχαν την ονομασία UMAP».
  • «Δεν υπάρχει καμία ατράνταχτη απόδειξη συμμετοχής τού Γκεβάρα στην απόφαση σύστασης των εν λόγω στρατοπέδων (UMAP). Ο ίδιος, μάλιστα, το 1965 όπου ξεκίνησε η λειτουργία των στρατοπέδων δεν βρισκόταν καν στην Κούβα αλλά στο Κονγκό (αρχικά και αργότερα στη Βολιβία), ενώ είχε παραιτηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα από κάθε πολιτικό αξίωμα στη Κουβανική κυβέρνηση. Συνεπώς, η συμμετοχή του στις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αδύνατη».

Πάλι καλά που δεν έχει… κατηγορηθεί και ως μισογύνης ο Τσε επειδή λέγεται ότι είπε στον εκτελεστή του τη στιγμή που τον δολοφονούσε «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις». Να σημειωθεί ότι ο Τσε πέθανε μόλις στα 39 του το 1967, προ… «πολιτικής ορθότητας», η οποία γεννήθηκε από τα κινήματα του Μάη 1968.

Ας μην το κουράζουμε άλλο. Όλες οι ιστορικές προσωπικότητες είναι εκεί για να τις κρίνουμε. Αρκεί να τις κρίνουμε βάσει ιστορικών γεγονότων. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είσαι δεξιός για να σέβεσαι τον Τσόρτσιλ, δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να σέβεσαι τον Τσε.

Κι εν πάση περιπτώσει όλοι κρίνονται. Και οι βουλευτές, φυσικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:55