ΤΕΤΑΡΤΗ, 4 Μαρτίου 2015
Ελλάδα Πολιτική Οικονομία Στήλες Κόσμος Media Περιβάλλον Αθλητικά "Π" ART "Π" ΠΡΑΣΙΝΟ
     
ΠΕΜΠTΗ, 19 Απριλίου 2012
Αναζητούν τους ψηφοφόρους

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου

Γεν. Διευθυντή της Pulse RC

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία στην οποία επιτρέπεται να δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις - μέχρι τη βραδιά των εκλογών. Βέβαια, θα συνεχίσουν να διεξάγονται δημοσκοπήσεις, που όμως θα ενημερώνουν εμπιστευτικά μόνο τους παραγγέλοντες και όχι το σύνολο των πολιτών. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, δεν επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές (όπως οι γαλλικές) εκλογές! Εσπευσμένα, λοιπόν, δημοσιεύουμε την τελευταία δημοσιοποιήσιμη δημοσκόπησή μας. Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές σημασία δεν έχουν οι απόλυτοι αριθμοί, οι οποίοι μπορεί να αλλάξουν σημαντικά μέχρι την ημέρα της κάλπης, αλλά οι διαθέσεις των Ελλήνων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι «τάσεις» που διαμορφώνονται στην πορεία προς την κάλπη και τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές. Με τα δεδομένα της σημερινής δημοσκόπησης, τα δύο «μεγάλα» κόμματα φαίνεται να διατηρούν την πρώτη και δεύτερη θέση, με μικρές αυξομειώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την πολιτική ρευστότητα. Στην απορία, αν θα μπορέσουν να καταγράψουν υψηλά εκλογικά αποτελέσματα - παράδειγμα: αν το άθροισμά τους θα υπερβαίνει το 50%, όταν το 2009 υπερέβαινε το 77%... - δεν μπορεί να δοθεί βέβαιη απάντηση τώρα. Όπως προκύπτει από τα σημερινά δημοσκοπικά αποτελέσματα, αλλά και από τα περισσότερο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά της προηγούμενης εβδομάδας στο «Ποντίκι», ο παραπάνω στόχος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί δεν αρκεί να εξαντλήσουν τις περιορισμένες «δεξαμενές» και περιθώρια που διαθέτουν, δεν φτάνει να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους πρώην ψηφοφόρους τους. Θα πρέπει να φέρουν πίσω και κάποιους από αυτούς που έχουν «μετακινηθεί» προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς! Ο χρόνος είναι λίγος, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο…

Τρία κόμματα φαίνεται να διεκδικούν την τρίτη θέση: ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρό πλεονέκτημα. Πολύ κοντά του όμως βρίσκεται το ΚΚΕ. Όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που εγγράφουν και αυτοί «υποθήκη», αν διατηρήσουν την ίδια «ορμή». Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή. Μάχη για την είσοδό τους στο νέο κοινοβούλιο - με αρκετές πιθανότητες - συνεχίζουν να δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία. Το Άρμα Πολιτών ανακοίνωσε πρόσφατα - μετά την έναρξη της έρευνας -ότι δεν θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Ας μη ξεχνάμε πάντως ότι το περιθώριο του τυπικού στατιστικού σφάλματος είναι περίπου +/- 3%.

Πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση παραμένει η συνεχής και σημαντική μείωση της πρόθεσης για Αποχή / Λευκό / Άκυρο. Η αυξημένη διάθεση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές (με τις διαθέσεις και τα κριτήρια που αποτυπώνονται στα συμπληρωματικά ερωτήματα της έρευνας) μπορεί να αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός παράγοντας για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά πάσα πιθανότητα η «επόμενη μέρα» θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με την -σύντομη - προεκλογική περίοδο. Ίσως όμως για κάποιους αποδειχτεί και… «επώδυνη».

Το άθροισμα των 29,5 μονάδων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, είναι επιεικώς απογοητευτικό για τους εταίρους του πάλαι ποτέ «δικομματισμού». Με δεδομένο ότι συνολικά δέκα κόμματα έχουν κυμαινόμενες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή, ποιο θα καταφέρουν να... «συμπιέσουν»;

 

Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή, εκτός από την προοπτική μιας Βουλής με δέκα κόμματα, δείχνει και μια σκληρή μάχη για την τρίτη θέση κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον ποσοστό που βλέπει το... Άλλο. Ποιο;

 

Η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή δεν έχει καλές ειδήσεις για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αφού το άθροισμά τους μόλις φτάνει τον μαγικό αριθμό 151, ο οποίος καθιστά μονόδρομο και τη συνεργασία μεταξύ τους. Το μόνο άλλο κυβερνητικό σενάριο είναι η συνεργασία του συνόλου της Δεξιάς...

 

Συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ στο 27% είναι πρωτοφανής στην ιστορία του. Όπως και η διασπορά  των ψηφοφόρων του, οι οποίοι κυριολεκτικά φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση εκτός από τη... Ν.Δ. Κύριοι υποδοχείς και υποψήφιοι για... πίεση ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και η... άτακτη ψήφος.

 

Η 25η Μαΐου 2011 ήταν η πρώτη και... τελευταία ισοπαλία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου. Προσέξτε όμως μια λεπτομέρεια: ενώ το ΠΑΣΟΚ γκρεμίζεται από το 31% (5.3.2010) στο 12% (17.4.2012), η Ν.Δ. από το 19% βρίσκεται στο 17,5%. Εκπληκτικό;

 

Μετά βίας διατηρεί η Ν.Δ. τους μισούς ψηφοφόρους της από τη συντριβή του 2009. Προσώρας τη «λεηλατούν» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και, σε μικρότερο βαθμό, της αποσπούν ψήφους οι άλλοι της δεξιάς «πολυκατοικίας». Εντυπωσιακές οι διαρροές προς αδιευκρίνιστη κατεύθυνση.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία Εταιρείας:

Pulse RC - Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.

Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»

Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).

Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.

Χρονικό διάστημα: 11 και 17 Απριλίου 2012.

Μέγεθος δείγματος: 1.209 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.

Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια.

Στατιστικό σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,8%.

Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.

Ούτε η «Πιθανότητα Ψήφου», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» δεν αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Βάσεις: Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 2009: 433, Ψηφοφόροι Ν.Δ.: 339, Υπόλοιποι Ψηφοφόροι: 306 (και 32 άτομα δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει, 99 δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2009 επειδή απείχαν ή δεν είχαν δικαίωμα ψήφου).Αναζητούν τους ψηφοφόρους (ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ+ΑΡΧΙΚΗ)1


© www.topontiki.gr
Το «Π» σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια

aek21
εκτιμώ πολύ τα γκάλοπ, αλλά όσο υπάρχουν άνθρωποι που ''λερώνουν'' τα χέρια τους και ψηφίζουν την οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και ηθική εξαθλίωση τους για 200 ή 300 ευρώ ή δεν ξέρω πόσα τους δίνουν τα κομματόσκυλα .Και όσο υπάρχουν δημοσιογράφοι με ''ουδέτερο περχά'', δικαιοσύνη με δεμένα χέρια, τότε και αυτοί στην βουλή θα οργιάζουν, και εμείς θα βολευόμαστε από την κομματοκρατία, δεν ξέρω... ως πότε παλικάρια μου θα ζούμε με τα μικροσυμφέροντα μας, η χώρα είμαστε εμείς, δεν μας χρειάζεται κανένα μνημόνιο για να μας πει τι θα κάνουμε με τα εσωτερικά μας, το μόνο που χρειάζεται είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Καλό βόλι πατριώτες!!!
19.04.12 15:14
ΑΚΗΣ
ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΜΥΑΛΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΑΚΙΑ ΓΙΑ 10-12 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟ 170 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΝΔ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜ.ΣΥΜ. (ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ ΑΥΤΑ ΤΑ 3 ΚΟΜΜΑΤΑ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ, ΑΣ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΩΡΑ ΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ). ΑΣ ΓΥΡΙΣΕΙ ΗΝ ΠΛΑΤΗ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
19.04.12 18:23
ΣΝΟΥΠΥ
Για το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσον αφορά τους ''ψηφοφόρους'' τους θα παιχθεί ένα παλιό παιχνίδι.Το ΨΑΞΕ-ΨΑΞΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ!!!!!
19.04.12 16:36
Visitor
Θα ήθελα και εγώ να προσφέρω λίγα σχόλια για αυτήν την δημοσκόπηση, μια και είναι μια από τις τελευταίες….

- Όσοι ακόμη ψηφίζουν για τα δυο μεγάλα κόμματα, μάλλον έχουν τρελαθεί, ή δεν έχουν καταλάβει τίποτα, ή έχουν ακόμη πελατειακές σχέσεις. Θα έπρεπε να είναι αποδεδειγμένο πλέον, (ακόμη και στο ποιο αδιάφορο άτομο), ότι το μόνο σχέδιο είναι και ήταν αυτό της καταστροφής! Λυπάμαι που υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που σκέφτονται διαφορετικά για τα κόμματα που μας οδήγησαν εδώ. Δεν είναι μόνο «τιμωρία» να μην τους ξαναψηφίσουμε… Είναι γιατί αποδεδειγμένα μας έφεραν στον γκρεμό… Πουλημένοι-Διεφθαρμένοι? Ανίκανοι? Και τα δυο? Δεν έχει σημασία πια… Καιρός να αλλάξουμε σελίδα…..

- Επειδή σε όλον τον πλανήτη τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και επιτείνονται με γοργούς ρυθμούς, (βάσει σχεδίου παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής, φασισμού και εξόντωσης), είναι ακόμη πιο επιτακτικό να διαλέξουμε ένα κόμμα που θα οδήγηση την χώρα μας εκτός της δίνης καταστροφής, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει πραγματικά. Η Ισλανδία πρέπει να είναι το παράδειγμα, που είπε όχι σε πολλά θέματα όπου πιέστηκε και φαίνεται να κερδίζει και ναι αναδύεται. Πάνω από όλα επίσης πρέπει να είναι η λογική, δημοκρατία, ελευθερία… μικρό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο που έχουμε σήμερα. Πραγματική Ανάπτυξη που θα ωφελήσει τον καθένα μας χωρίς τέτοια βάση δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει….

- Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και στα δεξιά, και στα αριστερά, (για αυτούς που ακόμη πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός). Λίγα μικρά παλιά και καινούρια κόμματα που μπορούν να δώσουν μια εναλλακτική λύση… Η βάση πρέπει να είναι η Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, και λογική. Προσωπικά έχω στο μυαλό μου ένα καινούριο δεξιό κόμμα που υποστηρίζει πραγματική ανάπτυξη και ανεξαρτησία, ή ένα παλιότερο κεντροαριστερό κόμμα που πάντα υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα με πάθος. Υπάρχουν και άλλα, αλλά αυτά τα δυο είναι κάτι σαν blueprint και στα δεξιά και στα αριστερά… Όπως είπα, και αλλά μικρότερα κόμματα που έχουν και πολιτική βούληση και ανθρωπιά….

- Τέλος, δυο λόγια για το puzzle που λέγετε «Χρυσή Αυγή»…. Τι να πω δεν ξέρω! Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν «άνθρωποι» που να υποστηρίζουν ένα κόμμα με πολιτική Χίτλερ και Στάλιν! Να «υποστηρίζουν» την άγρια εξόντωση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων! Μην ξεχνάτε ότι και η Γκεστάμπο βοηθούσε τους ηλικιωμένους να περάσουν τον δρόμο…!! Να μην ξεχνάνε την δίκη της Νυρεμβέργης…. Τέτοιοι «άνθρωποι» είναι αποδεδειγμένα εχθροί την ανθρωπότητας, παγκοσμίως! Τα συλλυπητήριά μου που μερικοί από αυτούς λέγοντα «Έλληνες»….

Η παγκόσμια κατάσταση θα χειροτερέψει απότομα μετά το καλοκαίρι, και δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία. Πρέπει η χώρα μας να κάνει μια προσπάθεια να απομακρυνθεί έστω και λίγο από την δίνη που είναι μπροστά στον πλανήτη μας… Ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι υπεύθυνος/η στις πράξεις. Δεν υπάρχει επιστροφή… Και το λευκό (ή το να μην ψηφίσω) δεν είναι λύση… Δεν «ντρέπονται» τα μεγάλα κόμματα από την μη συμμετοχή! Απεναντίας! Στον πλανήτη υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιμονής κομμάτων στην εξουσία με όλα τα μέσα, ακόμη και με νοθεία! Όσοι δεν ψηφίσουν χαρίζουν την Ελλάδα σε μια κακιά ολιγαρχία… Σκεφτείτε το! Καλή Δύναμη σε όλους, και καλή «σοφία». Η επιβίωση της χώρας και του πληθυσμού της δεν είναι θέμα τύχης αλλά επιλογής… Και δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία…
19.04.12 19:43
Βασίλης
Visitor @ 19 Απρ 2012 19:43
Τέτοια τσουβαλιάσμαστα Χιτλερ-Στάλιν βοήθησαν για να αναπτυχθούν φαινόμενα Χ.Α. ....
19.04.12 21:43
σχετικά
 
Παρασκευόπουλος: Πρώτο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι το πρώτο νομοθέτημά του υπουργείου του, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας λόγο για «σύμφωνο συμβίωσης, που αφορά στην εξίσωση των δυο φύλων».
 
 
Μέρκελ - Γιούνκερ: Αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup
Αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής.
 
 
Πατούλης σε Δούρου: Αποδοκιμάστε τον αντιπεριφερειάρχη Καραμέρο
Τη δυσφορία της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για την συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Καραμέρου, μετέφερε ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στη Ρένα Δούρου, καλώντας την μάλιστα να τον αποδοκιμάσει.
 
Έχει χάσει χρόνο η κυβέρνηση; Προφανώς δεν την… πήραν τα χρόνια, αφού στις 25 Ιανουαρίου είχαμε εκλογές και με το καλημέρα άρχισε τα σούρτα φέρτα  στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία. >>
ΑΡΧΕΙΟ

Ξεφυλλίστε ολόκληρο το "Π" κάθε Δευτέρα

Τρέχον Φύλλο: Φύλλο 1853 / 26.02.15
art
πράσινο
In Vitro
εκδόσεις
Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου
"
© Copyright το Ποντίκι | All rights reserved | Powered by Byte