ΤΡΙΤΗ, 3 Μαρτίου 2015
Ελλάδα Πολιτική Οικονομία Στήλες Κόσμος Media Περιβάλλον Αθλητικά "Π" ART "Π" ΠΡΑΣΙΝΟ
     
ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 Μαρτίου 2012
Η κομπίνα βγάζει... μάτι

Μεγάλη κομπίνα πάει να στηθεί από μεγαλο-οφθαλμιάτρους, οι οποίοι προωθούν αντικαρκινικό σκεύασμα για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας - παραμερίζοντας τις εγκεκριμένες θεραπείες -, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Πληροφορίες του «Π», μάλιστα, θέλουν στέλεχος του υπουργείου Υγείας να εμπλέκεται στο… κόλπο grosso, καθώς έχει αδελφό μεγαλο-οφθαλμίατρο. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα τον γιατρών, με επικεφαλής το στέλεχος του υπουργείου Υγείας, έχει ετοιμάσει εγκύκλιο, στην οποία αναφέρει ότι από την προώθηση του Avastin (Bevacizumab) για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας θα εξοικονομηθούν αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, κάτι που συνάδει με τις εντολές της τρόικας για περικοπές στον χώρο της υγείας. Την εγκύκλιο για την πλήρη αντικατάσταση της εγκεκριμένης θεραπείας (άρα και τη νομιμοποίησή της) με αυτήν την εκτός ένδειξης θεραπεία (off label) φιλοδοξούν να υπογράψει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Το Avastin είναι εγκεκριμένη θεραπεία για ενδοφλέβια χορήγηση σε πέντε τύπους καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, πνεύμονα, νεφρού και πρόσφατα ωοθηκών). Η ιστορία με την παράνομη χορήγησή του σε ασθενείς με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά κρατάει αρκετά χρόνια, από όταν ακόμη δεν υπήρχε εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο.

Αυτό που κάνουν οι οφθαλμίατροι είναι να αγοράζουν με δικά τους έξοδα το Avastin και να το «κόβουν» σε είκοσι ενέσεις στα ιατρεία τους, σε συνθήκες που μόνο αποστειρωμένες δεν είναι. Χρεώνουν την επίσκεψη από 200 έως 400 ευρώ και δεν υπάρχει συνταγή, άρα δεν περνάει από τα ασφαλιστικά ταμεία -εξ ου και η εξοικονόμηση χρημάτων που υπόσχεται η εγκύκλιος.

Πόσο ρίσκο είναι, όμως, να χρησιμοποιείται ένα φάρμακο off label και, μάλιστα, όταν η ένεση κινδυνεύει να μολυνθεί λόγω των μη άσηπτων συνθηκών, κάτω από τις οποίες «φτιάχτηκε» στο ιατρείο; Στο εξωτερικό αλλά και εδώ αρκετοί ασθενείς έχουν τυφλωθεί από την πειραματική θεραπεία, αλλά οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη λόγω της πάθησης. Ποιος, όμως, μπορεί να είναι σίγουρος;

Αγωνία για τη θεραπεία τους

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί η χρήση της πειραματικής θεραπείας. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών ζητεί να παραμείνει ως θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς με αυτήν την πάθηση η εγκεκριμένη θεραπεία (Ranibizumab). Κι αυτό διότι, όπως εκτιμούν, μόνο αυτή η θεραπεία έχει τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, καθώς η πειραματική θεραπεία (Bevacizumab) έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης «CATT», η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση Lucentis (Ranibizumab) με την πειραματική θεραπεία Avastin (Bevacizumab).

Η μελέτη υποστηρίζει ότι στον πρώτο χρόνο θεραπείας η πειραματική θεραπεία δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία, όσον αφορά την παράμετρο της οπτικής οξύτητας (δηλαδή την ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει λεπτομέρειες τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση).

Ωστόσο οι ενστάσεις των ασθενών επικεντρώνονται στα εξής δύο σημεία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους:

♦  «Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το πειραματικό φάρμακο (Bevacizumab), ενώ άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση της εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. εγκεφαλικά, τύφλωση αλλά και θάνατοι) με τη χρήση της πειραματικής θεραπείας στον οφθαλμό».

♦   «Ως ένωση ασθενών θεωρούμε ότι η εγκεκριμένη θεραπεία (Ranibizumab) θα πρέπει να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς είναι αυτή που έχει τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Αντιδράσεων συνέχεια

Με επιστολή τους οι νοσοκομειακοί οφθαλμίατροι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη χρήση της πειραματικής θεραπείας. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «η εκτός ένδειξης χρήση δεν είναι μόνο θέμα τύπων αλλά ουσίας».

Σύμφωνα εξάλλου με την παρασκευάστρια εταιρεία του Avastin, αυτό δεν έχει έγκριση για χρήση στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ούτε έχουν γίνει σχετικές μελέτες. Από την παραγωγή ώς τη δοσολογία η ένδειξη του φαρμάκου είναι για ενδοφλέβια χρήση σε καρκινοπαθείς ασθενείς.

Πώς, όμως, ξεκίνησε η off label χρήση του Bevacizumab; Πριν από αρκετά χρόνια ένας Αμερικανός οφθαλμίατρος διαπίστωσε ότι αυτό το φάρμακο, αν και αντικαρκινικό, βοηθούσε μερίδα ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Έστειλε, λοιπόν, μία επιστολή στον διευθυντή μεγάλου ιατρικού εντύπου, στην οποία το ανέφερε και έκτοτε ξεκίνησε η χρήση του μεταξύ των οφθαλμιάτρων. Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι εάν η off label χορήγηση φαρμάκου είναι νόμιμη, πέρα από ασφαλής. Και, βέβαια, τι γίνεται όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία λόγω σοβαρών παρενεργειών.Η κομπίνα βγάζει... μάτι  ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ?1


© www.topontiki.gr
Το «Π» σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια

Γιαννης
Νομιζω οτι στη συγκεκριμενη περιπτωση ο υπερβολικος ζηλος για την αποκαλυψη (ακομα ενος) σκανδαλου αλλιωνει την ουσια, Τα δυο σκευασματα παραγονται απο την ιδια εταιρεια και η διαφορα στη τιμη ειναι εντυπωσιακη (το Αvastin ειναι 20 φορες φθηνοτερο!). Αρα, τα υπονοουμενα οικονομικα ωφελη ειναι αβασιμα!
Ισως ειναι η πρωτη φορα που οι γιατροι στην Ελλαδα ακολουθουν πρακτικες που ειναι συννομες και επιστημονικα και συμφωνες με τα δεδομενα της ολης καταστασης στο χωρο της υγειας.
Οσο για τις πρακτικες της δοσολογιας ειναι αναγκαιες εφ οσον η εταιρεια παρασκευης (Genentech/Roche) -για ευνοητους λογους- επιλεγει να μη παραγει μικροτερης δυνητικοτητας δοσεις.
25.03.12 22:59
ΛΙΝΑ
Οι κομπινα δεν σταματαει μονο εκει!Επειδη η μητερα μου ετυχε να εχει αυτη την ασθενεια την εκφυλιση της ωχρας ,μπορω να σας πληροφορησω οτι ολα αυτα που γραφετε ισχυουν,αλλα οχι μονο αυτα!!!!!Η κομπινα εχει και αλλο παρακλαδι.Πηγαμε με την μητερα μου σε εναν εξωτερικο γιατρο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ στην Ε......που ειναι και στο ΙΚΑ και μας ειπε οτι εχει αυτη την ασθενεια και οτι πρεπει να παμε στην Θεσσαλονικη σε εναν δικο του εξωτερικο γιατρο που κανει ενεσεις στα ματια..εεε και εμεις σαν τα κοτοπουλα πηγαμε.Οταν πηγαμε της εκανε την ενεση και στα δυο ματια γιατι οπως ειπε...εχει και στο αλλο προβλημα...μας ζητησε 300ευρω μαυρα .Της εκανε μετα ...που τον ρωτησα το AVASTIN Τον ρωτησα αν δικαιολογηται αυτη η θεραπεια και μου ειπε πως ΟΧΙΙΙΙΙΕγω δεν το αφησα εκει το εψαξα και εμαθα με πολυ κοπο ,γιατι πολυ γιατροι δεν μιλουσαν ,πως αυτη η θεραπεια γινεται σε ολα τα νοσοκομεια και το LYCENTIS το εγκεκριμενο φαρμακο δικαιολογηται μια χαρα απο τα ταμεια.ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ δηλαδη.ΕΛΕΟΣ!ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΚΟ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ! ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΕ ΤΟΥΣ 70ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ -ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ!
03.04.12 17:23
σχετικά
 
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Αττικής.
 
 
Καθησυχάζει τους γιατρούς ο Λυκουρέντζος
Την διαβεβαίωση ότι κανείς γιατρός δε θα χάσει τη θέση του μετά από τις ενοποιήσεις κλινικών και τμημάτων αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νοσηλευτικές υποδομές, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος
 
 
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί
Άκαρπη απέβη η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ).
 
Η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, έχει ως βάση τον συμβιβασμό και των δυο πλευρών. >>
ΑΡΧΕΙΟ
Τα 200 χρόνια της «λίστας Λαγκάρντ»
Με αξιοθρήνητους ρυθμούς – που ωστόσο μαρτυρούν πολλά, αν θέλουμε επιτέλους να ακούσουμε… – συντελείται ο έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ», το τελευταίο ελληνικό ανέκδοτο! Έτσι, από μια λίστα...  >>
ΑΡΧΕΙΟ

Νηστίσιμο Σοκολατένιο Κέικ με Σάλτσα Σοκολάτας
Σοκολατένια γλύκα σε αγαπημένο κέικ, ακόμα και τις μέρες της νηστείας.>>
Σπαγγέτι Πουτανέσκα με Τόνο
Πεντανόστιμο φαγάκι, με υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι,  μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους! >>
ΑΡΧΕΙΟ
Ξεφυλλίστε ολόκληρο το "Π" κάθε Δευτέρα

Τρέχον Φύλλο: Φύλλο 1853 / 26.02.15
art
πράσινο
In Vitro
εκδόσεις
Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου
"
Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ
Μάνος Στεφανίδης
Επιστολή προς Γ. Μηλιό >>
Κώστας Κουτσουρέλης
Οι Γερμανοί πέρα απ’ τις προκαταλήψεις >>
ΑΡΧΕΙΟ
© Copyright το Ποντίκι | All rights reserved | Powered by Byte