search
ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 19:57
MENU CLOSE

Νταούλια στην Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1923
30-06-2016
03.07.2016 03:00
pontiki_1.jpg

Ο Θεοδωράκης διεκδικητής της ηγεσίας ενός κόμματος που είναι στον αέρα

Ο Θεοδωράκης διεκδικητής της ηγεσίας ενός κόμματος που είναι στον αέρα

Άρχισαν τα όργανα στην Κεντροαριστερά, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεκινάει, όπως λένε από το ΠΑΣΟΚ, την προεκλογική εκστρατεία του για τη θέση του επικεφαλής της συμμαχικής παράταξης που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, σχηματοποιηθεί και οριστικοποιηθεί. 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, έδωσε μια βίαιη ώθηση στην κολλημένη εβδομάδες διαδικασία διαλόγου, όχι μόνο καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για τη διαδικασία, αλλά εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ. 
 
Ο επιθετικός όμως τόνος κατά του ΠΑΣΟΚ προβλημάτισε πολλούς, αφού φαίνεται ότι η εκλογική διαδικασία για τον επικεφαλής της παράταξης ξεκινά με μεγάλη ένταση και το ερώτημα είναι αν μια τέτοια προσέγγιση διευκολύνει την προσέλκυση ψηφοφόρων ή θα πρόκειται για «μπουγαδοκαυγά» στη μικρή αυλή της Κεντροαριστεράς, που δεν θα αφορά κανέναν. 
 
Από το ΠΑΣΟΚ απάντησαν εξίσου επιθετικά στον Σταύρο Θεοδωράκη, σημειώνοντας παράλληλα στο παρασκήνιο ότι ξεκίνησε μόνος του την προεκλογική κούρσα και θα «ξεφουσκώσει» γρήγορα. 
Ο Θεοδωράκης από την πλευρά του αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του στη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, που συνεδριάζει στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο. 
 
Στην πρότασή του, ο Θεοδωράκης μιλάει κι αυτός, όπως και η Φώφη Γεννηματά, για απευθείας εκλογή του επικεφαλής από τη βάση, επιχειρεί δε να δεσμεύσει από τώρα την εγκυρότητα της διαδικασίας λέγοντας ότι θα πρέπει να προσέλθουν τουλάχιστον 200 χιλιάδες ψηφοφόροι, ενώ οι υποψήφιοι να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν κάποιον αριθμό υπογραφών – που δεν προκαθόρισε – όχι μόνο απλών πολιτών αλλά και αιρετών (δημάρχων, περιφερειαρχών, συνδικαλιστών κ.λπ.). 
 
Γενικολογίες
 
Τα δύο σημαντικά, αλλά γενικόλογα, σημεία της πρότασης του Θεοδωράκη αφορούν τη θέση του ότι από τη μία θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας που θα προσέλθει στις εκλογές χωρίς σχέση με τα κόμματα και τους χώρους που θα συνασπιστούν, και ότι θα μπορούν να παραμείνουν τα κόμματα που θα συναποτελούν τον νέο φορέα και μετά τις εκλογές, χωρίς να διαλυθούν, αν δεν το επιθυμούν. Μάλιστα επισήμανε ότι τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή θα συνεχίσουν την αυτόνομη δράση τους μέχρι τις εκλογές, αφού αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός. Επίσης προτείνει τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου μετά την εκλογή του επικεφαλής του νέου εγχειρήματος. 
 
Από το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν επίσημα στην πρόταση σημειώνοντας: «Όσα είπε για την Κεντροαριστερά, κρατάμε για σήμερα ότι αποδέχεται την πρότασή μας για εκλογή του επικεφαλής της νέας παράταξης από τον λαό». Τον κάλεσε όμως να ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του επισημαίνοντας: «Ο ενιαίος φορέας είναι ο τελικός στόχος όλων μας. Τα μεταβατικά βήματα –όπως από την αρχή της πρωτοβουλίας μας έχουμε προσδιορίσει  – δεν πρέπει να είναι μετέωρα, απαιτούν συνεννόηση, καθαρές και όχι θολές απόψεις, και θα συζητηθούν και συνδιαμορφωθούν μεταξύ όλων των συμμετεχόντων». 
 
Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, το θέμα του συνεδρίου είναι κρίσιμο, αφού θα είναι ένα εγκεκριμένο ιδρυτικό σώμα ικανό να λάβει αποφάσεις για όλη τη διαδικασία, όπως και να επικυρώσει την ανάδειξη των υποψηφίων, ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. 
 
Επισημαίνουν, πάντως, ότι είναι πολύ ανοιχτοί σε συζητήσεις, συνεννοήσεις και επαφές, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και ειλικρινής διάθεση για συνεργασία και όλα τα διαδικαστικά ζητήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Εκτιμούν, όμως, ότι με διαρροές από την πλευρά του Ποταμιού για το πρόβλημα που έχει ο Θεοδωράκης με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και συνεχείς επιθετικές κινήσεις, η όποια προσπάθεια σύγκλισης κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία. 
 
Από την πλευρά του Ποταμιού είναι προφανής ο φόβος για τον οργανωτικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αν έχει συρρικνωθεί, η πολιτική εμπειρία των στελεχών του, η πρόσβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλιστικό χώρο, δημιουργούν συνθήκες ελέγχου και παρέμβασης στην όποια διαδικασία. Αυτό επιχειρεί να ακυρώσει με τη στάση του ο Θεοδωράκης και κυρίως με τη ρητορική του να εμπνεύσει ψηφοφόρους εκτός των μηχανισμών και να αποτελέσει την ελκυστική επιλογή. Άλλωστε και ο ίδιος έκανε λόγο για διαδικασία εκλογής που θα γίνει «με θέσεις και όχι με λάβαρα». 
 
Η κλιμάκωση, όμως, της επιθετικότητας δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενωτικού κλίματος, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και η απροθυμία του Θεοδωράκη να προσδιορίσει πολιτικά το νέο εγχείρημα, αν εντάσσει δηλαδή τις δυνάμεις του στην Κεντροαριστερά, που έχει συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, και δεν αναφέρεται σε ένα θολό προσδιορισμό του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού Κέντρου. 
 
Στο πλαίσιο της κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σπύρος Λυκούδης, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, διαφώνησε με την προσέγγιση του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας ότι η πρότασή του είναι διλημματική και απαιτούνται διαδικασίες και χρόνοι «ώσμωσης» και συνεργασίας των κομμάτων πριν από τη διαδικασία εκλογής από τη βάση. Διαφορετικά, όπως φέρεται να παρατήρησε, υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί το εγχείρημα στον αέρα. Ο Σπύρος Δανέλλης από την πλευρά του παρατήρησε ότι προηγείται η απάντηση στο αν μπορεί να επιτευχθεί η συνεργασία πριν από τη διαδικασία εκλογής. Υπάρχουν όμως και βουλευτές, όπως ο Γιώργος Αμυράς και ο Ιάσων Φωτήλας, που παραμένουν σιωπηλοί, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι υπέρ της Κεντροδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είναι ακόμη ασαφές αν η Δράση, που συμμετέχει με εκπρόσωπό της στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, θα θελήσει να συνεχίσει μέχρι τέλους ή θα βρεθεί στην πρόθυμη αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας, από την οποία προέρχονται και ιδρυτικά της στελέχη. 
 
Οι αιτίες, πάντως, της εκ νέου νευρικότητας στις σχέσεις Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ προέρχονται από τις τοποθετήσεις του Θεοδωράκη σε δύο άλλα ζητήματα, στο θέμα του εκλογικού νόμου και στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών. 
 
Η Χαριλάου Τρικούπη ενοχλήθηκε από τους «Κολλάδες», αφού ο επικεφαλής του Ποταμιού, επικρίνοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, θύμισε την πρακτική της δεκαετίας του ’90, όταν ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ συνδικαλιστών στις αστικές συγκοινωνίες (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έφτασε σε ακραία σημεία. Τώρα, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσε θύελλα για την προάσπιση των αστικών συγκοινωνιών και μάλιστα η Φώφη Γεννηματά επισκέφτηκε τα αμαξοστάσια και πλαισιωμένη από τη συνδικαλιστική ηγεσία των αστικών συγκοινωνιών προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της. 
 
Προφανώς, λοιπόν, ο Θεοδωράκης θέλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ότι δεν ταυτίζεται με ακτιβιστικές, συνδικαλιστικές πρακτικές τέτοιου τύπου, και να αποδώσει παλαιοκομματικές πρακτικές στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 
 
Ο εκλογικός νόμος
 
Το δεύτερο σημείο αφορά τον εκλογικό νόμο και την πλήρη εναντίωσή του με την απλή αναλογική, θέση που το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν από την αρχή της κρίσης, θεωρώντας ότι τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο σύνθετα, που δεν μπορούν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις να τα αντιμετωπίσουν. Το ΠΑΣΟΚ με τη θέση αυτή επιχειρεί να απαντήσει στα δικά του υπαρξιακά προβλήματα και στην κριτική για την καθεστωτική λογική και τη διαφθορά υψηλόβαθμων στελεχών του κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του πορείας μέσα από τις πολυκομματικές κυβερνήσεις συνεργασίας, που διασφαλίζουν – κατά το δυνατόν – ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες πρακτικές. 
 
Μιλώντας ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον εκλογικό νόμο ήταν ξεκάθαρος ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Ταυτόχρονα κάλεσε τη Ν.Δ. να αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος για αναλογικό μπόνους αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η ακυβερνησία που επήλθε το 1989 από τους σχεδιασμούς του Τσοχατζόπουλου θα επαναληφθεί και θα οδηγηθούμε σε σούπερ ενισχυμένη αναλογική, αν προωθηθεί η απλή αναλογική. 
 
Το ΠΑΣΟΚ απάντησε σκληρά στην πρόσκληση Θεοδωράκη να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση: «Τις υποδείξεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, να τις κρατήσει ο κ. Θεοδωράκης για το κόμμα του και τους βουλευτές του». 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας χτες Στο Κόκκινο ήταν ένα κλικ πιο ήπιος στην κόντρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού και κληθείς να σχολιάσει το θέμα είπε: «Ο κ. Θεοδωράκης έκανε χθες μία τοποθέτηση και η στάση του κρίνεται. Οι υποδείξεις αυτές αφορούν καταρχάς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του. Εμείς θα τοποθετηθούμε στη Βουλή και αναμένουμε την τοποθέτηση τόσο του κ. Θεοδωράκη όσο και των βουλευτών του πάνω σε αυτά τα θέματα». 
 
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε πως το κόμμα κολακεύτηκε από την αναγγελία ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την περσινή πρότασή του για τον εκλογικό νόμο. «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εμείς έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από λίγους μήνες για συγκεκριμένες προβλέψεις στον εκλογικό νόμο και σε αυτές τις ομόφωνες προτάσεις θα παραμείνουμε πιστοί, σε σχέση με την κατάργηση του μπόνους», είπε ο Π. Χρηστίδης, συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή, εμμένει στη διατήρηση του ορίου 3% εισόδου στη Βουλή, αλλά και στο «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών. «Αναμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε έχοντας υπόψη κάτι που λέμε από την πρώτη στιγμή. Ο εκλογικός νόμος και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορούν να είναι ‘‘επικοινωνιακά τερτίπια’’. Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς όρους», κατέληξε ο Π. Χρηστίδης. 
 
Στο μεταξύ η Φώφη Γεννηματά προχτές από τις Βρυξέλλες επιχείρησε να αξιοποιήσει τη νέα κρίση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη δεύτερη θέση που κατέλαβαν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκε και συνεχάρη τον πρόεδρο των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. 
 
Στην παρέμβασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της Προσυνόδου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ως νέο ευρωπαϊκό project και αφήγημα, με τέσσερις κύριους άξονες, που επικεντρώνονται στα εξής σημεία: Aνάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας. Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων. Ενίσχυση της Δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσης Συνέλευσης (Convention) για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23.04.2025 19:55