search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:13
MENU CLOSE

Βενεζουέλα: Αύξηση-φωτιά 6.000% στη τιμή της βενζίνης – «Παίρνω όλη την ευθύνη» λέει ο Μαδούρο

18.02.2016 15:44
Βενεζουέλα: Αύξηση-φωτιά 6.000% στη τιμή της βενζίνης - «Παίρνω όλη την ευθύνη» λέει ο Μαδούρο - Media

Η βενζίνη δεν θα είναι πια πιο φθηνή ακόμα και από το… νερό στη Βενεζουέλα, καθώς ο πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την ανατίμηση του πετρελαίου κατά 60 φορές καθώς και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

«Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Το Καράκας προχώρησε σε αύξηση της τιμής της βενζίνης για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, καθώς η – εξαρτώμενη από τις τιμές του πετρελαίου – οικονομία της Βενεζουέλας δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την κρατική επιδότηση των καυσίμων που τα καθιστούσε πάμφθηνα.  

Βέβαια παρά την εξαιρετικά μεγάλη – ως ποσοστό επί τοις εκατό – ανατίμηση η βενζίνη θα εξακολουθήσει να είναι ουσιαστικά πάμφθηνη: Από τις 18 Φεβρουαρίου η τιμή θα αυξηθεί από λιγότερο από 2 cents του δολαρίου το λίτρο σε 87 cents το λίτρο.

Ο Μαδούρο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές για τα κρατικά έσοδα ώστε η κυβέρνηση να συντηρήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση, την Υγεία και τα προγράμματα στέγασης.

«Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση για την βενζίνη», ξεκαθάρισε ο Μαδούρο. «Ζητάω από τον λαό να υποδεχτεί και να υποστηρίξει το μέτρο», πρόσθεσε.

Την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε μεγάλη αύξηση της τιμής της βενζίνης στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο πακέτου μέτρων λιτότητας το 1989, ξέσπασε εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή που κατέληξε σε αιματηρές και πολύνεκρες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής στο Καράκας.

Παράλληλα πάντως ο Μαδούρο εξήγγειλε αύξηση 20% στον κατώτατο μισθό από τη 1η Μάρτη.

Ο Μαδούρο παλεύει για την πολιτική του επιβίωση μετά την επικράτηση της συντηρητικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μία δεκαετία. Οι νεοφιλελεύθεροι αντίπαλοι του Μαδούρο βάζουν στο στόχαστρο το υποτυπώδες κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε επί Τσάβες για τις ελλείψεις αγαθών, τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ωστόσο, βάσει του Συντάγματος, ο Μαδούρο παραμένει πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2019, οπότε και θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο η ευρεία πλειοψηφία της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Βουλή τής δίνει τη δυνατότητα να απομακρύνει πρόωρα τον Μαδούρο μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο όμως για να προκηρυχθεί προϋποθέτει τη συγκέντρωση 4 εκατ. υπογραφών. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως ο αντίπαλος του Μαδούρο θα πρέπει να λάβει περισσότερες ψήφους απ’ ότι έλαβε ο νυν πρόεδρος στις εκλογές του 2013. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:13