search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:37
MENU CLOSE

Εκβιάζουν με την εκλογολογία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
13.02.2016 04:00
pod_1102_010_cmyk.jpg

Τακτική συσπείρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η Χ. Τρικούπη 

 

Για κίνηση απεγκλωβισμού από τις ευθύνες και τα αδιέξοδα που σώρευσαν στη χώρα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, θεωρώντας ότι η πολιτική ζωή επανέρχεται στην αβεβαιότητα του 2012 με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Η Φώφη Γεννηματά κάνει ευθέως λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ που δημιουργεί ανασφάλεια και αλαλούμ εις βάρος της χώρας. Ταυτόχρονα, διατηρώντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων, κατηγορεί τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι με την αμηχανία της να μη θεωρηθεί ότι φοβάται τις εκλογές ρίχνει νερό στον μύλο της αβεβαιότητας.
 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο μόνος δρόμος επιβίωσης του πολιτικού χώρου που εκφράζει, είναι να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση προκειμένου να επανακάμψουν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που εγκατέλειψαν από το 2012 το ΠΑΣΟΚ. 
 
«Η πρώτη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφική, αλλά δεν φαίνεται να διδάχτηκε από το αποτέλεσμα» είπε στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Αντί να βγούμε από τα μνημόνια κινδυνεύσαμε να βγούμε από το ευρώ. Έκλεισαν οι τράπεζες, απορροφήθηκαν όλα τα αποθεματικά, εξαντλήθηκε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, φεύγουν οι επενδυτές».
 
Επισημαίνει λοιπόν ότι συνεχίζεται το ίδιο λάθος στην παρούσα φάση και επαναλαμβάνουν λάθη της πρώτης κυβέρνησης: «Αφήνουν τον χρόνο να περνάει χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα ζήτημα. Το ίδιο έκαναν με το προσφυγικό. Το προσφυγικό αυτήν τη στιγμή είναι μια βόμβα στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λάθος μηνύματα».
 
Μεθόδευση
Στη Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες μέρες παρακολουθούν με προσοχή τις συζητήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επισημαίνουν ότι αφενός πρόκειται για τακτική συσπείρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου προωθείται ένας πολιτικός και κοινωνικός εκβιασμός, μια μεθόδευση προκειμένου να σταματήσει την πίεση που ασκεί η δημοκρατική αντιπολίτευση. 
 
Ωστόσο υπάρχουν στελέχη στο κόμμα που εκτιμούν ότι όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα θα εντείνονται οι πιέσεις προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να συμβάλει στην κυβερνητική σταθεροποίηση. 
 
Φαινομενικά η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κάθε τέτοια συζήτηση, γιατί γνωρίζει ότι, αν δώσει χείρα βοηθείας αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσει διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό του, ενώ και ως πολιτική οντότητα θα απολέσει οποιαδήποτε δυνατότητα επιβίωσης. Έτσι αιτιολογείται και η σφοδρότητα της κριτικής προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ όσο και ο ειρωνικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
 
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με αφορμή και τις συνεχείς επιδρομές με μολότοφ εναντίον των γραφείων του, το ΠΑΣΟΚ ανέβασε την ένταση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό καλώντας τον με απανωτές ανακοινώσεις να απολύσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς θέλοντας να λειτουργήσει πυροσβεστικά, φαίνεται να μετέβαλε γνώμη στον Νίκο Τόσκα, ώστε να επανέλθει στη θέση της η μόνιμη διμοιρία των ΜΑΤ που φύλαγε το κτήριο, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. 
 
Δυσφορία
Η Φώφη λοιπόν επιμένει στη διακριτική απόσταση και στην κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., παρ’ ότι ξέρει ότι ειδικά η στάση της απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί δυσφορία στην κλειστή βενιζελική ομάδα και σε κάποιους σημιτικούς. 
 
«Έχουμε διαφορές και αποστάσεις και από τον λαϊκισμό της δήθεν Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη συντηρητική Δεξιά, η οποία δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της. Το έχουμε ζήσει αυτό επί χρόνια στην Ελλάδα» επισήμανε μιλώντας προχτές Τρίτη στον ΑΝΤ1 η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Γεννηματά επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού: 
 
«Η άποψή μας, διατυπωμένη από το 2012 – καταντάμε να επαναλαμβανόμαστε διαρκώς –, είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο μεγάλα κόμματα μέσα να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη».
 
Η ίδια εκτιμά ότι δεν μπορεί να εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά διότι διαπνέεται από ριζοσπαστικές ιδεοληψίες και λαϊκισμό που δεν συνάδουν με μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική παράταξη: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένας πόλος που είναι η Δεξιά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα, και υπάρχει και ένας δεύτερος πόλος που είναι η Σοσιαλδημοκρατία, που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι κανονική. Έχουμε ένα δήθεν αριστερό κόμμα από τη μια μεριά και τη Δεξιά από την άλλη. Το κενό που υπάρχει φαίνεται στην αναποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη». 
 
Αυτό το κενό εκτιμά ότι μπορεί να το καλύψει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αρκεί όλες οι διάσπαρτες δυνάμεις να ενωθούν σε μια ενιαία έκφραση. Πάντως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για συνεννόηση: «Υπάρχει κοινός νους σε αυτήν τη Βουλή και υπάρχει κοινός νους στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είμαστε η Κεντροαριστερά της λογικής και των λύσεων» επισημαίνει, χωρίς να εξηγεί αν αυτό μπορεί να γίνει απλώς με μια προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο και συνεννόηση ή με μια νέα πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας. 
 
Και μέσα στην πολιτική χλαπαταγή, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, κυρίως από γνωστά ονόματα που έχουν αυτονομηθεί ή κινήσεις άλλες πέραν αυτής του Γιώργου Παπανδρέου για συμμετοχή στο εγχείρημα. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι όσο η Ν.Δ. θα άγεται και θα φέρεται από τους σκληρούς δεξιούς και το Ποτάμι θα «βαλτώνει» μέχρι να βρει αν θα πάει Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καθίσταται πιο ελκυστικός προορισμός…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:36