search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:53
MENU CLOSE

Ένα τσιγάρο στα χείλη του Στάικου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1903
11-02-2016
13.02.2016 04:00
pod_1102_036_cmyk_0.jpg
Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς ανάβει ένα τσιγάρο και ζητά την προσοχή μας αυτόν τον μήνα. 
 
Ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς ανάβει ένα τσιγάρο και ζητά την προσοχή μας αυτόν τον μήνα. 
 
«Η ζωή γίνεται… καπνός. Κρατά όσο ένα τσιγάρο. Τόσο λίγο;… Τόσο πολύ είναι το λίγο;», αναρωτιέται ο Ανδρέας Στάικος, που επιστρέφει με το έργο του «Καπνοκράτωρ», έργο του 2005, σε σκηνοθεσία Ισμήνης Σακελλαροπούλου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης…
 
Σπούδασε στο Conservatoire National d’ Art Dramatique και παρέμεινε μέχρι το 1981 γράφοντας και δουλεύοντας ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλάι του μεγάλου σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ. Από το Παρίσι εξάλλου έγινε γνωστό το πρώτο θεατρικό του έργο με τίτλο «Κλυταιμνήστρα;». Ο ίδιος έχει πει χαρακτηριστικά: «Η γραφή γεννούσε αυτομάτως τη σκηνοθεσία τους και η σκηνοθεσία γεννούσε αυτομάτως τη γραφή τους. Σύγχυση ή ταύτιση της γραφής και της σκηνοθεσίας». Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα έργα «Καρακορούμ», «Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος», «Η αυλαία πέφτει», «Φτερά στρουθοκαμήλου», «Δαίδαλος», «Κλυταιμνήστρα;», «Το μήλον της Μήλου» και τέσσερα μονόπρακτα («Το ραντεβού», «Dum Spiro Spero», «Ελευθερία λόγου» και το λιμπρέτο «Το κόκκινο φτερό»), ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά πληθώρα θεατρικών έργων Γάλλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Λακλό, ο Μολιέρος, ο Μαριβώ, ο Λεσάζ, ο Λαμπίς κ.ά., και έχει εκδώσει δύο δημοφιλή μυθιστορήματα («Αισχροτάτη Εριέττα» και «Επικίνδυνες μαγειρικές»). Έχει ασχοληθεί ενεργά με τη διδασκαλία σε ελληνικά πανεπιστήμια (Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). 
 
Ο «Καπνοκράτωρ» είναι μια κωμωδία μυστηρίου με δραματικές στιγμές, φιλοσοφικές αιχμές για το εφήμερο, το τυχαίο και τη ματαιότητα των πραγμάτων, μεταμοντέρνα διάθεση και στοιχεία παραλόγου. Στον «Καπνοκράτορα» παρατηρούμε μια ηθελημένη αυτοαναφορικότητα. Ο Ανδρέας Στάικος αντιγράφει τον εαυτό του χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του υλικά: κόκκινα νύχια, κόκκινα χείλη, κόκκινα τακούνια, μυθικές πόρνες, νεκροζώντανους ήρωες, ανάγνωση επιστολών, ανταλλαγή ρόλων, συνταγές μαγειρικής και ένα τέλος ανοιχτό σε κάθε ενδεχόμενο.
 
Κοστούμια: Άντρη Αναστασίου, Επιμέλεια κίνησης: Χρυσούλα Παυλοπούλου και Παραγωγή: Αλέξανδρος Κακαβάς. 
 
Για έξι παραστάσεις στις 12, 13, 14 και 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:50