Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με τη βεντάλια όλων των κρίσιμων θεμάτων ανοιχτή, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό τη διπλή πίεση του εσωτερικού κοινωνικού μετώπου και του εξωτερικού μετώπου των δανειστών, οι οποίοι στο Νταβός συναντήθηκαν με τον Τσίπρα, τον άκουσαν αλλά στο διά ταύτα έπαιξαν τη γνωστή «κασέτα»: μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε.
Με τη βεντάλια όλων των κρίσιμων θεμάτων ανοιχτή, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό τη διπλή πίεση του εσωτερικού κοινωνικού μετώπου και του εξωτερικού μετώπου των δανειστών, οι οποίοι στο Νταβός συναντήθηκαν με τον Τσίπρα, τον άκουσαν αλλά στο διά ταύτα έπαιξαν τη γνωστή «κασέτα»: μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε.
Το ασφαλιστικό και οι κοινωνικές αντιδράσεις, η επιβράδυνση της αξιολόγησης, το συνολικό θέμα της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και οι πολύ «καυτές» εξελίξεις στο προσφυγικό είναι επί τάπητος, με την κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να έχει όλα αυτά τα θέματα παράλληλα σε πρώτη προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά δε το προσφυγικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις «γείωσε» χθες τις πιθανότητες για συμψηφισμό με το χρέος λέγοντας ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Επικοινωνιακά, σε πρώτο πλάνο αυτήν τη στιγμή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει το εσωτερικό μέτωπο των κινητοποιήσεων και κυρίως να αναστείλει τα μπλόκα των αγροτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναζητεί περαιτέρω βελτιώσεις στις ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στους δεύτερους το υπουργείο παρουσίασε χθες νέα πρόταση ενώ παραμένει σε ισχύ η προ ημερών πρόταση του πρωθυπουργού για τους νέους επιστήμονες. Βελτιωτικές προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν και προς την πλευρά των αγροτών, οι οποίοι απέρριψαν το διάλογο με τον πρωθυπουργό ζητώντας πρώτα να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Εντείνεται η πίεση
Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο οι μικροβελτιώσεις που αναζητεί η κυβέρνηση θα βρουν ανταπόκριση στους «έξω», όταν συνολικά η κυβερνητική πρόταση συναντά εμπόδια και αμφισβητείται ως μη τεκμηριωμένη επαρκώς, ενώ ουσιαστικά η κεντρική φιλοσοφία – αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην περικοπούν συντάξεις – απορρίπτεται από το ΔΝΤ.
Μάλιστα, χτες δημοσίευμα της Huffington Post επικαλούνταν πηγή του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο απορρίπτει την ελληνική πρόταση και πιστεύει πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων 15% κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πολλοί βλέπουν πίσω από αυτήν την επίμονη θέση τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Η διαρροή αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, όπου μεταξύ άλλων της έθεσε το θέμα των διαρροών. Στο επίσημο δελτίο Τύπου της κυβέρνησης αναφέ- ρεται ότι «συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».
Βέβαια το κύριο ζήτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συναντήσεις του στο Νταβός και βεβαίως στη συνάντηση με τη Λαγκάρντ ήταν το θέμα των χρονικών καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την πεποίθηση ότι δεν πρέπει η όλη διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος διότι έτσι θα μπει σε κίνδυνο η πορεία του προγράμματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο μετά τη συνάντηση, διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτό θα παραμείνει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, της κατάρτισης ενός «αξιόπιστου και περιεκτικού» μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που διακινούνται, το Ταμείο ζητά σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, όπως περικοπή των υψηλών συντάξεων, εννοείται και των ήδη καταβαλλόμενων, καθώς και δημοσιονομικά μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι το 2018 θα δια- σφαλισθεί ο όρος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο Νταβός παρουσίασε στους συνομιλητές του σειρά από βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, προχθές στη Βουλή παρουσίασε και νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 υπερβαίνει τον αρχικό στόχο του 0,25% και η χρονιά κλείνει με 0,4%. Με το στοιχείο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντικρούσει την πίεση για δημοσιονομικά μέτρα με δεδομένο ότι το Ταμείο βλέπει δημοσιονομική τρύπα για το 2016. Πάντως δημοσιονομικό κενό το 2016 βλέπει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λόγω των καθυστερήσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Επιστρέφει το κουαρτέτο;
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αξιολόγησης, χθες το βράδυ κατέφθαναν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να ελέγξουν όλα τα νέα δεδομένα σε σχέση με το ασφαλιστικό στοιχεία, βελτιώσεις κ.λπ.), ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών, το λεγόμενο κουαρτέτο, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει και πάλι νέα αναβολή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο προ καιρού συμφωνήθηκε να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γι ώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης στην Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Κοινωνικής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, την επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον πρόεδρο της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Τόμας Χέντελ.
Πάντως, η κυβέρνηση, αν και επισήμως εμμένει στη θέση της, βλέπει τον κλοιό να σφίγγει από το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε πίεση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό στη λογική του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι δραματικές εκκλήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει – έκανε και την επισήμανση ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ξεπερνά τη συμφωνία -, σε συνδυασμό με απόπειρες πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού διά του διαχωρισμού των ομάδων που αντιδρούν σε «ρετιρέ» και οικονομικά αδύναμους, μαρτυρούν μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για αρνητικές εξελίξεις.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.