Επιστροφή στη δημόσια εκπαίδευση
Αποσύρουν οι γονείς τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σχολεία καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα αφού η οικονομική κρίση ήδη τους έχει χτυπήσει την πόρτα.
Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, ιδιωτικά που στο παρελθόν είχαν λίστα αναμονής, πλέον με δυσκολία συμπληρώνουν τμήματα.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει δραματική πτώση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία για τις εισαγωγικές τάξεις (Α’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου), η οποία αναμένεται να υπερβεί το 25%. Στις ενδιάμεσες τάξεις η πτώση των προεγγραφών δείχνει να ξεπερνά το 15%.
Έτσι, πολλά τμήματα καταργούνται, με δραματικές συνέπειες για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας, ενώ κάποια σχολεία ίσως αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του «λουκέτου».
Τη μείωση των διδάκτρων ζήτησε ο Μ. Κουρούτος, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), ο οποίος υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, οφείλουν «να πάρουν την απόφαση να αντιμετωπίσουν τα σχολεία τους όχι ως επιχείρηση αλλά ως πυρήνα παραγωγής κοινωνικού αγαθού.
Οφείλουν, επίσης, να μειώσουν τα δίδακτρά τους ώστε έμπρακτα να αποδείξουν πως έχουν αντιληφθεί το νέο οικονομικό περιβάλλον και πως έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας».
Δύσκολη περίοδος
Η δύσκολη περίοδος την οποία διανύουμε και οι υπερβολικές αυξήσεις που πραγματοποιούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα προηγούμενα χρόνια στα δίδακτρα είναι οι κυριότεροι λόγοι της κρίσης, η οποία πλήττει και τα ιδιωτικά σχολεία. Σήμερα που η κρίση έχει μπει για τα καλά στη ζωή των περισσότερων οικογενειών και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων επιστρέφει στο… μακρινό παρελθόν, τα δίδακτρα ενός μέσου ιδιωτικού σχολείου φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά. Εν τω μεταξύ με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης παγώνουν οι αυξήσεις στα δίδακτρα ιδιωτικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Λούκα Κατσέλη, απαγορεύεται οποιαδήποτε αύξηση στα ετήσια δίδακτρα, καθώς και αύξηση λόγω προσθέτων διδακτικών ωρών. Αναφέρεται πως σε όλες τις τάξεις των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, των γυμνασίων και λυκείων δεν επιτρέπεται καμία αύξηση για το 2010-2011 σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Τονίζεται πως για κανέναν λόγο (π.χ. αύξηση ωρών διδασκαλίας) δεν δικαιολογείται αύξηση, πέραν αυτής των 40 ευρώ ανά μαθητή για έξοδα μεταφοράς.
Σε μία προσπάθεια να «κρατήσουν» τους μαθητές στις τάξεις, οι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν αποφασίσει να «παγώσουν» τα δίδακτρα για τη νέα χρονιά, ακόμη όμως και να παρέχουν δωρεάν μέρος του εκπαιδευτικού «πακέτου». Για παράδειγμα, πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί κάνουν «δώρο» στους γονείς που θα εγγράψουν τα παιδιά τους στα τμήματα προνηπίων ή νηπίων το κόστος της γραφικής ύλης για έναν ολόκληρο χρόνο ή προσφέρουν δωρεάν δραστηριότητες, όπως είναι το κολυμβητήριο. Ορισμένοι «ανεβάζουν» έως και 14% το ποσοστό της έκπτωσης στα δίδακτρα για το δεύτερο παιδί, ενώ άλλοι ρίχνουν στο τραπέζι των προσφορών ακόμα και δωρεάν δοκιμαστική περίοδο! Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα για ένα διάστημα, που κυμαίνεται από 15 ημέρες έως και έναν μήνα, άνευ διδάκτρων κι αν μείνουν ευχαριστημένα τότε μπορεί να προχωρήσει η εγγραφή...
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, κάθε χρόνο οι Έλληνες δίνουν περί τα 4,4 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι γονείς που επιλέγουν ιδιωτικό δημοτικό σχολείο δίνουν 167,7 εκατ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία φθάνει τα 52,7 εκατ. ευρώ. Όσοι επιλέγουν ιδιωτικά γυμνάσια δίνουν 79,5 εκατ. ευρώ και για ιδιωτικά λύκεια και ΤΕΕ 117,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο πηγαίνουν σε «ιδιωτικά» δίδακτρα 417,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, συνολικά (η έρευνα της ΓΣΕΕ δεν διαχωρίζει τις δαπάνες με βάση τον τύπο σχολείου που φοιτά το παιδί) 1,4 δισ. ευρώ δίνεται για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και για την προετοιμασία των μαθημάτων (σε οργανωμένα φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα). Τα υπόλοιπα, που συμπληρώνουν το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ, αφορούν τα ποσά που δαπανώνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκδρομές κ.ά.
Από τα 500 ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας μόνο λίγες δεκάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχολεία της «ελίτ» με απλησίαστα δίδακτρα. Τα σχολεία αυτά δεν πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς τα «ακριβά» ιδιωτικά πάντα θα έχουν τη σίγουρη δεξαμενή πελατείας από τα εύπορα στρώματα του πληθυσμού.
Τα εν λόγω σχολεία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία στις τιμές των διδάκτρων καθώς μία φραστική διατύπωση στην τροπολογία που πέρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιτρέπει σε μερίδα επιχειρήσεων, με τον τρόπο που έχουν διαμορφωμένες τις τιμές, να ζητούν περισσότερα χρήματα για τους μαθητές.
Ο τρόπος που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον σκόπελο που βάζει το υπουργείο είναι απλός. Κλιμακώνουν τους τιμοκαταλόγους τους στις ενδιάμεσες τάξεις.
Δηλαδή, όσο ανεβαίνουν οι τάξεις αυξάνονται και τα δίδακτρα.


ΓΡΑΨΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΑ