Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τα απόνερα της πτώχευσης του μεγάλου τουριστικού ομίλου της Γερμανίας επιχειρεί να σκιαγραφήσει η DW σε ανάλυσή της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιοι για τους πελάτες του ομίλου FTI εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά με «αστερίσκους». Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όσοι έχουν κλείσει στον FTI πλήρες “πακέτο διακοπών” (πτήσεις, διαμονή και πιθανόν διατροφή ή ενοικίαση αυτοκινήτου), θα αποζημιωθούν από το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης. Το Ταμείο είχε συσταθεί το 2021, μετά τη χρεοκοπία του Thomas Cook, του μεγαλύτερου την εποχή εκείνη τουρ-οπερέιτορ στην Ευρώπη.
Η ακύρωση με παράλληλη παρέμβαση του Ταμείου ισχύει, σε πρώτο στάδιο, για όσους επρόκειτο να αναχωρήσουν για διακοπές μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου. Για αναχωρήσεις από τις 6 Ιουνίου και μετά, εκπρόσωπος του FTI δηλώνει στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι «καταβάλλεται προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, να βρεθεί μία εναλλακτικη λύση» ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν κανονικά τις διακοπές τους.
Δεν επηρεάζονται όσοι έκλεισαν μέσω FTI πακέτα διακοπών σε άλλους, συνεργαζόμενους ομίλους, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο FTI είναι απλώς διαμεσολαβητής και όχι αντισυμβαλλόμενος. Ωστόσο, δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν κλείσει μόνο πτήση ή μόνο ξενοδοχείο στον FTI δεδομένου ότι το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης δεν καλύπτει “μεμονωμένα” ταξιδιωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σημειωτέον επίσης ότι για τους πελάτες του FTI δεν προβλέπεται αλλαγή κράτησης (rebooking) σε άλλους τουρ-οπερέιτορ.
Πάντως, το γεγονός ότι η χρεοκοπία ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές στη Γερμανία (στις 20 Ιουνίου κλείνουν τα σχολεία σε Σαξονία και Θουριγγία, ακολουθούν Βρέμη και Κάτω Σαξονία) όχι μόνο δεν θεωρείται πρόβλημα, αλλά μάλλον αποτελεί θετική εξέλιξη. Και αυτό γιατί όπως εκτιμά το Spiegel Online, οι περισσότεροι δεν έχουν αρχίσει καν τις διακοπές τους, άρα δεν πρόκειται να εγκλωβιστούν σε κάποιον μακρινό προορισμό. Επιπλέον δε, πολλοί δεν έχουν προπληρώσει ολόκληρο το αντίτιμο του “πακέτου”, παρά μόνο μία προκαταβολή.
Διαχειριστής της πτώχευσης ορίστηκε δικηγορικό γραφείο του Μονάχου με εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Πάντως η γενική αρχή του πτωχευτικού δικαίου είναι ότι τηρείται μία συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας, μέχρι να ικανοποιηθούν όλοι οι πιστωτές και οι έχοντες έννομο συμφέρον. Σε αυτή τη σειρά πρώτο είναι το κράτος.
Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς το γερμανικό Δημόσιο στην περίοδο της πανδημίας είχε χορηγήσει στον όμιλο FTI οικονομική βοήθεια ύψους 595 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν έχει ακόμη επιστραφεί. «Υπάρχουν δημοσιονομικοί, νομικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να δοθεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Στέφαν Χάουφε. Πρόσφατα, πάντως, γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του FTI του γερμανικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο το «κούρεμα» του χρέους της επιχείρησης.
Τί γίνεται όμως με τους 11.000 εργαζόμενους του ομίλου; Σύμφωνα με το Spiegel Online το πιθανότερο σενάριο είναι να παραλάβουν την απόλυσή τους. Για μία μεταβατική περίοδο τριών μηνών θα λαμβάνουν από το κράτος μία οικονομική βοήθεια, αλλά αυτή η ρύθμιση ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους εντός Γερμανίας.
Θεωρητικά υπάρχει βέβαια η δυνατότητα εξαγοράς του FTI από την DER Touristik, δεύτερο σε μέγεθος τουρ-οπερέιτορ στην Ευρώπη, ο οποίος είχε εκδηλώσει και παλαιότερα ενδιαφέρον. Υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο δεν αποκλείεται ένας πιθανός αγοραστής να εστιάσει μόνο στα πλέον επικερδή τμήματα του ομίλου FTI, όπως για παράδειγμα η εταιρεία παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών Meeting Point.
Αποδεικνύεται μία ακόμη φορά πως ο τουρισμός δεν προσφέρεται ούτε για υπεραισιοδοξία ούτε για εφησυχασμό, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούν να ανατραπούν πολλά δεδομένα. Μέλημα όλων μας τώρα είναι να τύχουν της ζεστής ελληνικής φιλοξενίας οι επισκέπτες που βρίσκονται στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου tour operator. Αυτό τονίζει ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, σχετικά με τη πτώχευση του FTI και προσθέτει:
«Ωστόσο δεν μπορεί κάθε φορά η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων να επαφίεται αποκλειστικά στη φιλοπατρία του ξενοδόχου, ο οποίος υφίσταται και την οικονομική ζημιά. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή νομοθετική ομπρέλα, η οποία θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παρεμβαίνουν προστατεύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών-επισκεπτών, αλλά και των ξενοδόχων. Τώρα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την κυβέρνηση, διερευνώντας πώς μπορούν να μετριασθούν οι οικονομικές απώλειες για τους ξενοδόχους-μέλη μας».
Εντωμεταξύ, για τις πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό μίλησε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Γραφείων Ταξιδίων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 4.000 τουρίστες εδώ στην Κρήτη, 7.500 σε όλη την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν προπληρώσει, οπότε θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και θα επιστρέψουν πίσω χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δεν έχουν προπληρώσει καλύπτονται από την ασφάλεια, οπότε τα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδοχοι θα τα πάρουν από την ασφάλεια και εμείς αυτό το οποίο έχουμε μέλημα είναι να μην δημιουργηθεί κανένα παρατράγουδο και να φύγουν πίσω οι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Βλατάκης.
Όπως είπε, η Κρήτη περίμενε 80.000 τουρίστες φέτος από τον συγκεκριμένο όμιλος. «Όλοι αυτοί που έχουν δώσει προκαταβολές καλύπτονται από τον ασφαλιστικό οργανισμό, θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Θέλει κάποιο χρόνο. Αυτοί οι οποίοι είναι κοντά τώρα, αν δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργια πακέτα για να έρθουν θα πρέπει να αναβάλουν τις διακοπές τους. Αυτοί οι οποίοι μπορούν να περιμένουν, θα πάρουν πίσω από τον ασφαλιστικό οργανισμό τα χρήματα τους, θα επιλέξουν κάποιον άλλο tour operator για να έρθουν. Συνήθως από τα 47 χρόνια εμπειρία που έχω, αυτοί οι οποίοι επιλέγουν ένα προορισμό έρχονται σε αυτόν, οπότε θα κοιτάξουν να βρουν τρόπο για να έρθουν» πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε την πλειονότητα αυτών των επισκεπτών. Θα έχουμε διαρροές που δε θα έρθουν, που θα πάνε σε άλλους προορισμούς, αλλά η πείρα μου μου λέει ότι οι περισσότεροι εφόσον έχουν επιλέξει Κρήτη θα έρθουν. Ψυχραιμία χρειάζεται τώρα και καθαρό μυαλό. Αυτός είναι ένας “σεισμός υποθαλάσσιος”, θα έχει και τσουνάμι αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο με την Thomas Cook. Θα κοιτάξουμε να δούμε πως θα κερδίσουμε αυτούς τους τουρίστες για να έρθουν. Αυτό που με δυσαρεστεί περισσότερο και με ανησυχεί είναι ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πελατών στους tour operators. Αρχίζει και γίνεται μία μεγάλη αναταραχή στο κύκλωμα» κατέληξε ο κ. Βλατάκης.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.