search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 06:02
MENU CLOSE

Προβληματισμός Μητσοτάκη για την κυβερνητική πολυφωνία στα θέματα της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2205
25-11-2021
27.11.2021 07:00
mitsotakis-new

Η κυβερνητική πολυφωνία για όλα τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας περιπλέκει διαρκώς τα πράγματα και δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση στην αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προβλημάτων, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Πριν από λίγες μέρες στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. – ανάμεσά τους και ο Νικήτας Κακλαμάνης – εξέφρασαν μάλιστα τον προβληματισμό τους γι’ αυτή την κατάσταση επισημαίνοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη πολλές φορές «είναι καλύτερα να σιωπούν παρά να μιλούν».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε πως είναι «πολύ σημαντικό να εκπέμπεται ένας ενιαίος λόγος και ένα ενιαίο μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι».

Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του αφορούσε τόσο τα στελέχη του υπουργείου Υγείας όσο και τους συνεργάτες του στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ζητούμενο η κοινωνική ηρεμία

Με δεδομένο ότι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έφεραν σοβαρά προβλήματα τόσο σε μία μερίδα πολιτών όσο και στην αγορά, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εμφανίζονται να επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους καθώς αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις.

Τα όσα συμβαίνουν άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, με σοβαρά επεισόδια στις χώρες που επαναφέρουν το λοκντάουν, έχουν θορυβήσει τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες λένε ότι η ανησυχία του πρωθυπουργού τη συγκεκριμένη στιγμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους επηρεάζουν κυρίως την εστίαση, το λιανεμπόριο καθώς και τον κόσμο του θεάματος, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα προηγούμενα λοκντάουν.

Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα στην περίπτωση που τα ισχύοντα δεν αποδώσουν, ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρχει κοινωνική ηρεμία.

Την 1η Δεκεμβρίου τα σπουδαία

Η αξιολόγηση για τα μέτρα που τρέχουν θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου. Η εικόνα της πανδημίας εκείνη τη χρονική στιγμή – το ιικό φορτίο και η πίεση στο ΕΣΥ – θα είναι ο καταλύτης για όποιες αποφάσεις ακολουθήσουν.

Η κυβερνητική αγωνία αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που αποτελούν μία ηλικιακή ομάδα πολύ ευαίσθητη στην Covid-19. Σε αυτές τις ηλικίες οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση έχουν «κολλήσει» στους 570.000 και δεν καταγράφεται ενδιαφέρον, όπως ομολογούν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Καλύτερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση. Παρότι υπολείπονται 1,25 εκατ. εμβολιασμοί, σε σύνολο 2,8 εκατ. που είναι οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης, καθημερινά τα ραντεβού αυξάνονται. Εάν πάντως αυτή η διαδικασία δεν πάει καλά, τότε δεν αποκλείεται σταδιακά να φτάσουμε και σε νέο γενικό λοκντάουν προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Με βάση αυτό το σκεπτικό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βρήκαν περιττές τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τους ανθρώπους της εστίασης – τους είπε αχάριστους –, ο οποίος πυροδότησε το κλίμα στην αγορά σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δεν χρειάζεται αλλά μέτωπα.

«Δεν μπορείς να προκαλείς τους ανθρώπους που εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρούνται λέγοντάς τους αχάριστους, τη στιγμή που πολλούς τους πνίγουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις» λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού. Ούτε μπορείς να τους αποκαρδιώνεις λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλη βοήθεια, προσθέτουν οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι υπενθυμίζουν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Εκεί ο Μητσοτάκης τους είχε αναφέρει ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία να δοθεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ωστόσο είχε δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα δει με πραγματικό ενδιαφέρον τα αιτήματα των επιχειρηματιών να μετατεθούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα στο σύνολό της.

Η Γκάγκα… δικαιώνεται

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν με προβληματισμό τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι απόψεις της για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία. «Το γεγονός ότι κάναμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς δεν αύξησε σημαντικά τα ποσοστά αυτών» είπε πριν από λίγες μέρες η Γκάγκα, τονίζοντας πως «είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε με πειθώ».

Όπως είναι γνωστό άλλωστε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε ζητήσει τη διακοπή της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και την επιστροφή στην εργασία τους με δύο rapid test, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι γιατροί και νοσηλευτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Πάντως η Γκάγκα φαίνεται ότι δικαιώθηκε, αφού πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ακυρώθηκε το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, καθώς το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Και εκατόμβες θυμάτων και lockdown «φέρνει» η ανικανότητα Μητσοτάκη

Κυβέρνηση στη «θύελλα» της πανδημίας

Το Διεθνές Δίκαιο και η Κύπρος – Η Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19